Čampara: Policijske agencije u BiH se trebaju takmičiti u borbi protiv kriminala i korupcije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tema današnje sesije Kruga 99 bila je “Politički odnosi i sigurnost u BiH”, a uvodničar je bio Aljoša Čampara, Ministar unutrašnjih poslova FBiH. Ministar Čampara je kazao da od samih odnosa unutar Bosne i Hercegovine, ali i od vanjskih utjecaja zavisi sam faktor stabilnosti.

“Mi već godinu dana živimo vrijeme u kojem se pokušava izmijeniti vladavina zakona i vladavina prava kako bi se ažuriralo ono što se BiH obavezala raditi i kroz odluku Predsjedništva BiH, i kroz donošenje Zakona o odbrani, tako da imamo zastoj na putu članstva zemlje u euroatlantskim integracijama. To su sigurno problemi koji BiH ne vode u pravom smjeru”, kazao je on.

Čampara je istakao primjer nekih susjednih zemalja koje su profitirale ulaskom u NATO ili napretkom na NATO putu.

“Mislim da je pravi primjer članstva u NATO-u naš susjed Crna Gora, koja je kroz članstvo u NATO-u ostvarila brojne benefite, postigla je jedan mir i stabilnost, ali i benefite u ekonomskom smislu. Možemo to vidjeti i na primjeru Sjeverne Makedonije”, istakao je on.

Kada su u pitanju ove stvari unutar BiH, dodao je Čampara, može se reći da imamo poprilično stabilnu situaciju oko policijskih agencija i njihove saradnje, ali sami međupolitički odnosi i miješanja izvana utječu na unutrašnje stvari u BiH.

“Mislim da ima sasvim dovoljno patriotskih snaga koje mogu dati odgovore na sva ova pitanja, jer svi oni koji misle da mogu uspjeti u destabilizaciji zemlje, neće uspjeti, jer nisu uspjeli ni devedesetih, a sigurno je i da je međunarodni faktor dosta uložio u BiH da bi bio garant mira i sigurnosti. Vjerujem da će razum prevladati, da će doći do nekog kompromisa, ali zna se opet šta je crvena linija, a to su euroatlanske integracije”, smatra Čampara.

On je istakao kako sigurno postoje i vanjski utjecaji, te da globalna situacija utječe i na odnose unutar BiH.

“Sigurno je da međunarodni odnosi i prelamanja na relaciji istok – zapad imaju utjecaja i na BiH, ali BiH ima svoju vanjsku strategiju do 2023. godine i u njoj se nalaze sve one mjere koje BiH treba koristiti, ali otprilike ta strategija se kreće u pravcu praćenja politike EU i SAD. Na kraju krajeva, naš osnovni cilj jesu euroatlanske integracije. Mi se moramo držati tog puta. Naravno, mi možemo imati prijatelje i na istoku i na zapadu, ali ovi vanjskopolitički ciljevi su najbolji put za građane BiH”, smatra Čampara.

Mislim da građani BiH, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadali, mogu zajedno živjeti, jer živjeli su hiljadu godina, pa ne vidim razloga zašto ne bi mogli i dalje, poručio je on.

“Kada vidimo kako ljudi na terenu sarađuju, onda se postavlja pitanje zašto nekome treba da stvara krizu i diže tenzije. Moram biti iskren i reći da mi imamo što se tiče saradnje i raztmjene podataka sigurno dobar odnos, a pitanje vezano za MUP RS-a da ide u ispomoć na granicu Graničnoj policiji, mislim da je i to jedan od oblika dobre saradnje. Kada znamo da nemamo dovoljan broj graničnih policajaca, da ne možemo dovoljno kontrolisati našu granicu, ne vidim nijedan razlog zašto policija iz FBiH ne bi mogla dati pomoć GP, isto kao što ne vidim nijedan razlog ako za tim ima potrebe da MUP RS daje pomoć MUP-u USK”, mišljenja je ministar.

On kaže da to nije slučaj vjerovatno iz razloga što nekome stalno treba destabilizacija situacije unutar BiH, zato što nekome stalno treba da dokazuje kako mi ovdje ne možemo zajedno.

“To je nešto što se ponavlja iz dana u dan, vjerovatno misleći da će neko u jednom trenutku reći “pa dobro, hajmo se razdijelti”. Međutim, to se nikada neće desiti”, poručio je on.

On je dodao kako se građani sigurno osjećaju nesigurni zbog stalnih priča o uvođenju rezervnog sastava MUP-a RS i odgovora FBiH s druge strane, ali da dok god postoji balans snaga u BiH i regionu, da će se građani BiH, ipak osjećati sigurnije.

“Mi smo ne tako davno imali genocid nad bošnjačkim narodom, tako da mora postojati jedan balans i u policijskim snagama. Treba reći i ovo, mi smo stalno imali neke najave koje su trajale dva, tri mjeseca o uvođenju rezervnog sastava MUP-a RS-a i ništa se od toga nije dogodilo. Dakle, imamo konstantno tenzije i pokušaje destabilizacije BiH. Kada se uključial međunarodna zajednica i kada smo mi iz FBiH dali odgovor, onda od toga ništa nije bilo. Na kraju je formirana neka žandarmerija, to ustvari nije ništa osim jedan drugi naziv za policijsku jedinicu. Međutim, to im je trebalo da se dodvore svom biračkom tijelu”, ističe Čampara.

Balans mora postojati, ali mislim da se policijske agencije trebaju takmičiti u borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala. Ipak, mora se znati da će iz FBiH ižuvijek imati isti odgovor kada se počne raditi na destabilizaciji BiH, zaključio je ministar Aljoša Čampara.TOP VIJESTI

Više vijesti