Carla Del Ponte: Erdogana bi trebalo procesuirati za ratne zločine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji, za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji.

Ankara tvrdi da su cilj njihova napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle iz sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

“Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde”, rekla je Del Ponte, bivša švicarska državna odvjetnica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

“Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga”, rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražnog povjerenstva za Siriju od 2012. do 2017. kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička potpora Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem apl

Više vijesti