Carski rez može da promijeni DNK bebe?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tokom porođaja, dijete doživi pozitivan stres koji ga pripremi za spoljašnji svijet, što nije slučaj kod porođaja carskim rezom. Tada se ne aktivira odbrambeni sistem, što uzrokuje promjene na DNK.

Sve je veći broj mama koje se porađaju carskim rezom, ali ta opcija, osim za majku, može biti opasna i za dijete, tvrdi profesor molekularne biologije Tomas Ekstrom sa švedskog Instituta Karolinska. Brojne studije su pokazale da je porođaj carskim rezom povezan s većim rizikom od dijabetesa tipa 1, gojaznosti i bolesti disajnih puteva kod djece, ali i depresijom kod majki.

Profesor Ekstrom sproveo je istraživanje u kojem je uporedio nivo metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 beba rođenih prirodnim putem. Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji reguliše aktivnost gena, a na nju utiču spoljni faktori, kao što je porođaj, i mogu promijeniti sam DNK. Nivo DNK metilacije bio je viši kod djece rođene carskim rezom, nego kod one rođene prirodnim putem. To znači da carski rez može promijeniti DNK novorođenčeta. Uočene su promjene u 350 dijelova DNK, a među njima i u područjima koja utiču na imunološki sistem.

Promjene na DNK mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano. Međutim, zabrinjavajuće je to što se takve promjene prenose samo na potomstvo i mogu ovao učiniti problemom budućih generacija, istakao je Ekstrom.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.