Catherine Ashton: Samo jedinstvena Bosna može u EU

Izjave funkcionera Republike Srpske, s predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom na čelu, kojima se najavljuje blokada dogovora lidera i potkopava evropski put BiH, naišle su na oštre osude institucija Evropske unije (EU).

Ovakve izjave, kako je rečeno, neće biti tolerirane!

Iz ureda visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton su upozorili da nikakav “posebni evropski put RS nema podršku EU”. Podsjetili su da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) EU potpisala s državom BiH.

‘Samo Bosna i Hercegovina kao jedna zemlja moći će ući u EU. Zbog izražene decentralizirane raspodjele funkcija u BiH, EU je predložila da ova država dogovori i postaviti učinkovit mehanizam koordinacije u vezi s pitanjima evropskih integracija. Ovaj pristup treba osigurati da entiteti i dalje mogu biti odgovorni za određena pitanja u okviru svojih nadležnosti, ali da BiH kao cjelina napreduje prema EU’, kazali su u uredu baronese Ashton.

U Evropskoj komisiji preneseno je da EU govori jednim glasom te da se od naše države očekuje da se na isti način odnosi na njenom putu evropskih integracija, odbacujući bilo kakav ‘kiparski scenarij’.

Osudili su izjave čelnika RS o separatnom djelovanju ovog entiteta te dovođenje u pitanje uvjeta iz Mape puta koje je Evropska komisija sa bh. liderima dogovorila na sastanku održanom krajem juna u Bruxellesu, piše Dnevni avaz.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi jasno je potcrtao da su izjave rukovodstva RS, u kojima se preispituje interes za evropsku budućnost BiH, izuzetno uznemirujuće i razočaravajuće. On je podsjetio da je to isto rukovodstvo preuzelo jasne obaveze i rokove prije manje od dva mjeseca, i to u sklopu Mape puta usaglašene u Bruxellesu u prisustvu najviših zvaničnika EU.

‘ Također, neutemeljeni su i komentari kojima se dovodi u pitanje obavezanost EU prema evropskoj budućnosti građana BiH. EU jeste i ostaje posvećena evropskoj perspektivi BiH i cijelog zapadnog Balkana. Nedavni napredak nekih od susjeda Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU govori više od izjava’, jasno je naveo Daviddi.

Nema paralelnih puteva

Daviddi je potcrtao da EU izražava svoju obavezanost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje.

‘ Nije moguće da bilo koji entitet ima svoj vlastiti, paralelni put ka EU, ili odvojenu koordinaciju sa EU. Kao što se dobro zna, integracija BiH u EU jedan je proces za jednu zemlju koja govori jednim glasom’, naglasio je Daviddi.

(VisokoIN)