Čeka li nas i peto poskupljenje goriva?

Gorivo u Federaciji BiH od prošle sedmice skuplje je za pet feninga, a uskoro bi se i kod nas moglo očekivati peto poskupljenje u ovoj godini, ako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavi rasti.

U Hrvatskoj je od jučer gorivo skuplje za šest feninga.

Prema riječima Lejle Glibo, šefice Odsjeka za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine, kod nas ove sedmice eurosuper 95 i dizel neće poskupjeti, no Glibo ne garantira da će takva situacija ostati i u ostatku mjeseca.

‘Posljednje poskupljenje imali smo početkom prošle sedmice, kada je eurosuper 98 dostigao rekordnu cijenu od 2,65 maraka po litru. S obzirom na to da gorivo naši distributeri uvoze iz Hrvatske, svako poskupljenje koje je zabilježeno u susjedstvu direktno će se odraziti na cijenu i kod nas u BiH’, pojašnjava Glibo.

Ona je dodala da za sada u Ministarstvu trgovine nisu dobili nikakve zahtjeve za nove korekcije cijena, piše Dnevni avaz.

‘U protekla dva dana stiglo nam je nekoliko zahtjeva od firmi koje nisu digle cijene. Ukoliko se nastavi ovaj trend poskupljenja, zasigurno ćemo imati nove namete kada je u pitanju gorivo.

Od stanja na berzama zavisit će i to hoćemo li imati rekordne cijene goriva’, ističe Glibo.

(VisokoIN)