Centralna banka BiH: Puštanje u opticaj dodatne količine kovanica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od danas će pustiti u opticaj dodatne količine kovanog novca u apoenima od 20, 10 i pet feninga, kao zakonsko sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini, a po Odluci Upravnog vijeća CBBiH.

Puštanje kovanog novca u opticaj bit će izvršeno sukcesivno, preko organizacijskih dijelova CBBiH (Centralnog ureda, glavnih jedinica i filijala), a u opticaju ostaju i ranija izdanja kovanog novca apoena 20, 10 i pet feninga.

U skladu s Odlukom Upravnog vijeća CBBiH, a u svrhu osiguravanja dovoljnih količina kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa BiH, CBBiH je izvršila kovanje dodatnih količina kovanog novca, u apoenima od 20, 10 i pet feninga.

Stavljanje u opticaj dodatne količine kovanog novca nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdata konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti