-4.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Cerić: Ne postoji vjera koja opravdava ubijanje

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić najoštrije je osudio terorističke napade u Parizu, naglašavajući da mu je teško povjerovati šta se dešava u srcu Europe.

Izrazio je suosjećanje s porodicama ubijenih građana Pariza, kao i s francuskim predsjednikom i narodom u ovim teškim trenucima i ponovio da se ovom bezumlju mora naći lijek.

“Mora se zaustaviti nasilje i uspostaviti mir i povjerenje među ljudima i narodima cijeloga svijeta, a ne primoravati Evropa da ponovo podiže ograde i granice te da se dižu vojske”, kazao je Cerić u saopćenju.

Podvukao je da ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje te prolijevanje krvi nedužnih ljudi.

Komentirajući najgori napad na sigurnost Francuske, Cerić je izrazio nadu da će francuske i evropske sigurnosne službe spriječiti širenje terora te da će Evropa i svijet izaći iz stanja ludila, smrti i nesigurnosti.

Pozvao je sve muslimane u Evropi da ostanu mirni i da zaštite ime islama i muslimana od onih kojima nije ništa sveto čim im nije sveta nevinost ljudskog života.

“Istovremeno, uz duboku žalost i nevjericu zbog svega što se dešava, pozivam i evropske i svjetske političare i medije da ne demoniziraju bilo koju vjeru zbog grupe terorista koji vjeru zloupotrebljavaju”, zaključak je Cerića.

Vezani članci

Broj žrtava porastao na 132, poznata još dva napadača

VISOKOIN.COM

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BiH POVODOM DANA ŽALOSTI: Ezani će se učiti u 12:05 sati

VISOKOIN.COM

Muslimanski heroj, spriječio teroristu!

VISOKOIN.COM

Sutra Dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini

VISOKOIN.COM

“Vijestiummeta” slave pokolj i prijete sigurnosnim agencijama u BiH

VISOKOIN.COM

Marić: Zašto niste postavljali zastave Sirije i Palestine?

VISOKOIN.COM

Unesite komentar