da block

Cestarina će se naplaćivati prema pređenoj kilometraži

da block

Predstavnici javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar danas su ozvaničili početak primjene zatvorenog sistema naplate, najnaprednijeg sistema u regionu. Najjeftiniju putarinu od 4,2 konvetribilne marke plaćat će putnički automobili, dok će vozila četvrte kategorije vožnju po autoputu plaćati 16,7 maraka. Za vozila druge kategorije putarina iznosi 8,4, treće 12, 5.

Zatvoreni sistem naplate omogućava korisnicima da cestarinu plaćaju po osnovu pređenih kilometara. U funkciju su puštena dva sistema: manuelni servis , koji korisniku autoceste na ulazu automatski izdaje magnetnu karticu na osnovu koje se na izlasku obračunava pređena kilometraža, odnosno iznos cestarine te ACC servis , koji omogućava korisnicima da uz pomoć malog elektronskog uređaja bez zaustavljanja – cestarina bude automatski obračunata i naplaćena prema pređenoj kilometraži.

Do sada je jedinstvena putarina iznosila od dvije za putnička vozila do devet maraca za vozila četvrte kategorije. Godišnja zarada na putarinama iznosila je deset miliona maraca, a očekuje se da se taj prihod udvostruči uvođenjem novog sistema.

Riječ je o sistemu koji je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila pa je eventualno neovlašteno odnosno nepropisno korištenje autoceste sistemski onemogućeno. U konačnici bi trebao rezultirati bržim, jednostavnijim, sigurnijim i kvalitetnijim korištenjem autoceste, poručuju iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

(VisokoIN)