Četiri Agrokorove firme dužne 12 milijardi eura – to je duplo više od ukupnog javnog duga cijele BiH!

Već sama činjenica da su samo četiri tvrtke iz koncerna – Ledo, Belje, Jamnica i PIK Vinkovci – dosad priznale više od 90 milijardi kuna (više od 12 milijardi eura) izdatih garancija pokazatelj je zastrašujućih razmjera bezglavog (pre)zaduživanja, kao i potpune nedjelotvornosti hrvatskih institucija, koje su morale primijetiti da stvari izmiču kontroli.

To se prije svega odnosi na Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja je od Todorićevih tvrtki koje su izdavala garancije po nekoliko puta veće od njihove vrijednosti tražila i očekivala tek formalno izvještavanje Zagrebačke burze te, de facto, nije učinila ništa da zaštiti interese manjinskih dioničara, piš Jutarnji hr.

Samo četiri spomenuta društva preuzela su garancije od oko 12 milijardi eura, što je dakle duplo više od ukupnog javnog (vanjskog i unutrašnjeg) duga cijele BiH, računajući sve razine vlasti, od općina, preko kantona i entiteta do države.

Kolosalne razmjere izdatoh garancija, koje su višestruko veće od vrijednosti navedenih firmi, bit će golem problem za predstojeće restrukturiranje koncerna, a posebna drama može se očekivati u budućim pravnim bitkama, kako onim Agrokorovih vjerovnika međusobno tako i u onima koje će uslijediti nakon sigurnih tužbi vjerovnika i manjinskih dioničara protiv Agrokora i Republike Hrvatske.

Jutarnji podsjeća da je grupa međunarodnih investitora, kojima su se priključili hrvatski mirovinski fondovi, već predložila Vladi skidanje krajnje spornih jamstava zbog reputacijskih rizika za RH, a dali su naslutiti i moguće utuženje.

Konkretno, menadžment Jamnice odgovorio je zabrinutim dioničarima da su ukupno po jamstvima i sudužništvima Agrokoru . izloženi enormnih 27,1 milijardu kuna, a prema drugim povezanim osobama koncerna istodobno imaju dodatne potencijalne obveze od još 4,1 milijarde kuna. Ukupne obveze po jamstvima i sudužništvima Jamnice od 31,2 milijarde kuna zvuče prilično ludo s obzirom na to da prema nekim realnijim procjenama ta uspješna tvrtka vrijedi ukupno oko 4 milijarde kuna.

Ledo je još prije priznao iznos potencijalnih obveza po jamstvima prema vladajućem društvu od čak 18,9 milijardi kuna, što je također vrlo ekstravagantno jer trenutna vrijednost cijelog sladoledarskog biznisa iz Agrokorovog sistem (uključujući i Frikom) trenutno teško da je viša od 3 milijarde kuna. Sama tržišna kapitalizacija Leda, valja napomenuti, sada nije viša od milijardu kuna.

Uprava PIK-a Vinkovci priznala je ogromnih 21 milijardu kuna potencijalnih obveza po garancijama i sudužništvima za krovnu kompaniju gazde Todorića. Podjednako loše tu stoji i Belje, koje je moralo priznati 19,7 milijardi kuna garancija i sudužništava prema Agrokoru i još dodatnu “sitnicu” od 879 miliona kuna obveza i sudužništava prema ostalim povezanim društvima.

S obzirom na to da su se sve spomenute tvrtke ogradile te napomenule da iznosi jamstava i sudužništva možda nisu konačni, potpuno je legitimno pitanje jesu li tvrtke iz Agrokorova sustava emitirale više od 100 milijardi kuna jamstava i sudužništva te kako je moguće da se oko svega ključni regulator (Hanfa) nije uzbuđivao? Je li povjerenik Ramljak mislio upravo na Hanfu kad je rekao da su i prije lex Agrokora bile moguće tužbe protiv hrvatskih institucija zbog nedjelovanja?

Bilješka za kraj: Članovi uprava Jamnice, Belja, PIK-a Vinkovci, Zvijezde… prijavili su tokom juna da su prihvatili novo sudužništvo za zajam od 480 miliona eura, ali sada se nisu sakrili iza Todorića već Ramljaka.