Četiri čašice su previše za jetru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za pojavu masne jetre i ciroze najveći krivac je pretjerivanje sa žestokim pićem. Alkoholni hepatitis razvija se kod 10 odsto pacijenata koji duže vrijeme konzumiraju alkohol, a kod 35 do 45 odsto ima smrtni ishod.

PORAST broja oboljelih od bolesti jetre bilježi se svuda u svijetu, a glavni krivac za ovo teško oboljenja je alkohol. Zabluda je da samo teški alkoholičari dobijaju oštećenje jetre. Bolest se može pojaviti i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol.

Ipak, smatra se da značajno veći rizik oštećenja jetre imaju muškarci koji piju više od 80 grama alkohola dnevno i žene koje za jedan dan piju više od 20 grama čistog alkohola. Jedan dl vina ili 2,5 dl piva ili mali čokanj (0,3 dl) žestokog pića sadrži oko 10 g čistog alkohola.

Predstavljeno u broju alkoholnih pića, kod muškaraca je to od 14 do 27 čaša alkohola sedmično, a kod žena od sedam do 13 pića sedmično. Iako piju manje od muškaraca, žene su u većem riziku od razvoja ciroze jetre, piše B92.

Doktor Tatjana Cvejić Pašić, gastroenterohepatolog u Kliničkom centru Srbije, kaže da je alkoholni hepatitis prva stepenica za razvoj ciroze:

– Alkoholni hepatitis razvija se kod 10 odsto pacijenata koji duže vrijeme konzumiraju alkohol, a kod 35-45 procenata ima smrtni ishod. Najčešći simptomi su malaksalost, gubitak tjelesne težine, bol u desnom gornjem djelu stomaka, žuta prebojenost kože.

Kod pacijenata sa alkoholnom bolešću jetre karakteristična je pojava masne jetre. Ultrazvučni pregled abdomena najčešće ukazuje na uvećanu svjetlu masnu jetru. Na osnovu laboratorijskih analiza se razlikuje masna jetra alkoholnog porijekla od masne jetre nealkoholnog porijekla, mada je u današnje vrijeme sve češća dvojna etiologija (alkohol i visokokalorična hrana).

– Masna jetra kao najčešći oblik bolesti ovog organa obično je asimptomatska ili praćena nespecifičnim simptomima poput umora, mučnine i tupog bola u desnom gornjem kvadrantu abdomena – objašnjava dr. Cvejić Pašić.

U stadijumu alkoholnog hepatitisa za pacijenta je najznačajniji prestanak uzimanja alkohola uz adekvatnu ishranu, posebno supstanci koje su u nedostatku. Oni koji ne prestanu sa ovim “zadovoljstvom” rizikuju da potpuno unište jetru.

– Dugotrajno konzumiranje alkohola često dovodi do alkoholne ciroze jetre koja može biti i asimptomatska, ali se može ispoljiti i pojavom slobodne tečnosti u stomaku, krvarenjem iz proširenih vena jednjaka i poremećajem stanja svijesti koje je uzrokovano neadekvatnom detoksikacionom funkcijom jetre – kaže dr Pašić.

U dijagnostici alkoholnog oštećenja jetre prvo treba uraditi laboratorijske analize. U laboratorijskim analizama uočavaju se povišene transaminaze (AST je najčešće dvostruko povišena u odnosu na ALT) kao povišene vrijednosti gama glutamil transferaze.

Kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na alkoholnu cirozu, koja može “da preraste” i u hepatocelularni karcinom, treba uraditi gastroskopiju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.