da block

Chavezovo stanje se pogoršalo, ima problema sa disanjem

da block

Disajni problemi predsjednika Venecuele Huga Chaveza su se pogoršali i dobio je novu tešku respiratornu infekciju tokom oporavka od operacije raka, saopćila je u utorak venecuelanska vlada.

Socijalistički lider se nije pojavio u javnosti niti se oglasio skoro tri mjeseca, odnosno od kada je podvrgnut operaciji na Kubi. To je bila četvrta operacija od kada mu je bolest dijagnostifikovana sredinom 2011. godine.

Chavez se vratio s Kube prije dvije nedjelje bez pompe i slavlja koji su pratili njegove prethodne povratke s liječenja u Havani. Vlada je saopćila da se on sada bori za život u vojnoj bolnici u Caracasu. Bolnicu osigurava veliki broj pripadnika snaga sigurnosti.

Poslije operacije 11. decembra kod Chaveza je došlo do višestrukih komplikacija, uključujući neočekivano krvarenje i prethodnu tešku respiratornu infekciju koja je, kako su zvaničnici rekli, izliječena.

Vlada je saopćila da Chavez ne može da govori zato što diše kroz trahealnu cijev, ali da izdaje naređenja ministrima pisanim putem.

Chavez je prošao nekoliko iscrpljujućih tura hemoterapije i radijacije, zbog kojih je povremeno ostajao bez kose i bio nadut. On je dva puta proglašavao da je izliječen, što nije bilo tačno.

Vlada je gnjevna zbog glasina da je Chavez možda umro i optužuje “ekstremno desničarske fašiste” iz opozicije da kuju zavjeru kako bi destabilizovali zemlju s najvećim rezervama nafte u svijetu.

Opozicioni lideri optužuju potpredsjednika Nicolasa Madura da uporno laže o stvarnom zdravstvenom stanju Chaveza. Nekoliko desetina studenata vezalo se lancima u znak protesta zahtijevajući dokaz da je Chavez živ i da se nalazi u Venecueli.

Ako se Chavez povuče ili umre, predsjednički izbori bi morali biti održani u roku od 30 dana i na njima bi kandidati vjerovatno bili Maduro i lider ujedinjene opozicije Henrique Capriles koga je Chavez u oktobru pobjedio, navodi Reuters.

Situacija u Venecueli će se neminovno odraziti na čitavu Latinsku Ameriku, budući da je Chavez naglasniji kritičar Washingtona u regionu i finansirao je pozamašne programe pomoći za ljevičarske vlade od Bolivije do Kube.

(VisokoIN)