da block

CIA i DEA tragaju za Keljmendijem!

da block

Najveće američke bezbjednosne agencije, uključujući CIA i DEA (Agencija za suzbijanje narkotika) i zvanično tragaju za jednim od vodećih balkanskih narko-bosova Naserom Keljmendijem (55), pišu Nezavisne novine.

Keljmendi je nakon višemjesečne istrage američkih službi protekle sedmice stavljen rame uz rame sa vodećim narko-dilerima iz Afganistana i Meksika Šahom Sajedom Vazirom i Gastelumom Sotom.

“Sva trojica su stavljena na listu nakon procesa međuagencijske saradnje, koji je uključivao državne službe kao što su CIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo domovinske bezbednosti, Ministarstva pravde i spoljnih poslova”, piše u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Prema ovom saopštenju, nakon što su informacije o trgovini narkoticima kojima se bavi Keljmendi razmijenile tajne i obaveštajne službe SAD, on je stavljen na crnu listu osoba čiju imovinu treba zaplijeniti, a o čemu je američki predsjednik Barack Obama u prošli petak obavijestio Kongres.

Izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u RS ranije je potvrdio da su kriminalne grupe Darka Šarića i Nasera Keljmendija tokom 2007. godine oprale na desetine miliona KM fiktivnim uvozom šećera.

Te godine, prema dokumentaciji MUP-a RS, firme iz Federacije BiH uvezle su 38 puta više šećera od uobičajenog uvoza, koji na godišnjem nivou iznosi 35.000 tona.

Keljmendi nakon višemjesečne istrage stavljen rame uz rame sa vodećim narko-dilerima iz Afganistana i Meksika Šahom Sajedom Vazirom i Gastelumom Sotom.

Ovome u prilog ide i činjenica da je u sporno vrijeme Zoran Ćopić, koji je ocijenjen kao Šarićev najbliži saradnik, tačnije “knjigovođa”, u kritično vrijeme bio vlasnik nekoliko poljoprivrednih preduzeća u Srbiji, među kojima i šećerane u Sremskoj Mitrovici.

Bezbjednosne agencije u BiH, čiji je Keljmendi državljanin, još ne preduzimaju ništa na kažnjavanju njegovih kriminalnih radnji.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Tužilaštva BiH još ranije su odgovorili da ne mogu davati bilo kakve informacije o tome da li se sprovode istrage protiv Keljmendija.

U sarajevskom kantonu protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneseno je više od deset krivičnih prijava. Među njima su i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Bezbjednosne agencije u BiH ništa ne preduzimaju na kažnjavanju Keljmendijevih kriminalnih radnji.

SIPA je svoja saznanja objelodanila u prezentaciji pod nazivom “Zločinačka organizacija Naser Keljmendi”, koju je u novembru 2008. godine prezentovala na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u francuskom gradu Lionu. Prema toj prezentaciji, Keljmendi se nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Keljmendijeva organizacija u BiH ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju te Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD, pišu Nezavisne novine.