CIA na Twitteru objavila neobičan dokument o Titovoj smrti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ovih dana na Twitteru američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), pojavila se neobična informacija – uz tekst “Muzejski artefakt nedjelje – obavještenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.”

Stvar je u tome što se iznad vijesti o Titovoj smrti, kao izvor navode Radio Bukurešt, od kojeg su, navodno, preuzeli vijest 4. maja 1980. u 19 sati po lokalnom vremenu. To je dokaz da griješe i najveći jer ovu su vijest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dvije susjedne države.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

“Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.” Inače, američke tajne službe su, navodno, bile uvjerene da Tito nije bio “pravi” Tito, a tu priču im je ispričao Marijan John Markul u njihovom losangeleskom studiju.

Markul je tvrdio da čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, piše u FBI-jevoj bilješci s početka maja 1955. godine. Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936, a državljanstvo je dobio nakon što je dvije godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, “maršal je gotovo u potpunosti ignorisao”. Osim toga, Markul je FBI-evcima ispričao da je “pravi” Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu – Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir jer je bio uvjeren da onaj prvi Tito to nije imao gdje da nauči.

U svakom slučaju, smrt Josipa Broza Tita odjeknula je u cijelom svetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svjetski državnici, od ruskog predsjednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Thatcher, zatim italijanskog predsjednika Sandra Pertinija, njemačkog kancelara Hansa-Dietricha Genschera, pa do svih predsjednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

Više vijesti