CIA naoružavala pobunjenike širom svijeta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

CIA je naoružavala pobunjenike širom svijeta, od Angole preko Nikaragve do Kube, tokom 67 godina koliko ova američka obavještajna agencija postoji, ali rezultati internog istraživanja koje je CIA sprovela pokazuju da to nije mnogo uticalo na ishod sukoba, piše “New York Times”.

Nastojanja CIA da obuči sirijske pobunjenike predstavlja samo najnoviji primer kako jedan američki predsjednik koristi tu obavještajnu agenciju da u tajnosti naoružava i obučava pobunjeničke grupe.

U internom izvještaju, jedan od nekoliko koje je CIA dobila zaduženje da napravi 2012. i 2013. godine, u jeku debate o tome da li SAD treba da se uključe u građanski rat u Siriji, zaključuje se da su mnogi raniji pokušaji CIA-e da tajno naoružava strane snage imali minimalan uticaj na dugoročni ishod sukoba, navodi njujorški list.

Oni su bili još manje efikasni kada pobunjenici nisu imali direktnu američku podršku na kopnu, navodi se u izvještaju.

Međutim predsjednik SAD Barack Obama je u aprilu 2013. godine dao ovlaštenje CIA da počne program naoružavanja pobunjenika u jednoj bazi u Jordanu, a kasnije je njegova administracija odlučila da proširi misiju obučavanja većim paralelnim programom Pentagona u Saudijskoj Arabiji, gdje se obučavaju borci za borbu protiv džihadističke organizacije Islamska država.

Cilj programa je da svake godine obuku završi oko 5.000 pobunjenika.

Do sada su rezultati bili ograničeni i američki zvaničnici kažu da je mračan stav CIA-e prema svojim ranijim operacijama naoružavanja pobunjenika uticao na Obaminu nespremnost da počne tajnu operaciju.

“Jedna od stvari koju je Obama htio da zna bila je: Da li je ovo ikada dalo rezultate? “- izjavio je jedan bivši visoki zvaničnik američke administracije koji je učestvovao u debati o tome.

Rasprava o tome da li je Obama suviše čekao da pruži pomoć sirijskim pobunjenicima obnovljena je nakon što su bivša državna sekretarka Hillary Clinton i bivši sekretar za odbranu Leon Edward Panetta nedavno objavili knjige u kojima su napisali da su podržali plan koji je u ljeto 2012. predstavio tadašnji direktor CIA David Petraeus o naoružavanju i obučavanju malih grupa pobunjenika u Jordanu, ističe “New York Times”.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.