CIA u Siriji traga za hemijskim oružjem

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pridružila se potrazi za hemijskim i biološkim oružjem sirijskog predsjednika Bašara al Asada, dok pobunjenici postepeno ulaze u dijelove glavnog grada Damaska, saopštili su zvaničnici.

Agencija istražuje i sastav, nadređene i pozadinu djelovanja pobunjeničkih grupa čiji je cilj da preuzmu kontrolu nad događajima u Damasku, prenosi britanski dnevnik Daily Telegrapf.

Zvaničnici američke administracije saopštili su da je CIA poslala službena lica u region Sirije.

Osnovni zadatak CIA je da od sirijskih vojnih bjegunaca dobije što više podataka o oružju masovnog uništenja, navodi se u saopštenju.

Pored toga, službenici CIA imaju zaduženje da pregledaju brojne snimljene telefonske pozive, elektronsku poštu, satelitske snimke i druge izvore kako bi došli do detaljnih informacija o oružju.

Nedavni događaji u Siriji podstakli su hitne intervencije CIA.

Prošle sedmice Wall Street Journal je pisao da je Sirijska vojska premjestila hemijsko oružje iz skladišta i razmjestila ga po zemlji.

Bivši ambasador Sirije u Iraku Navaf Farez u utorak je izjavio za BBC da režim predsjednika Asada neće oklijevati da upotrijebi hemijsko oružje protiv pobunjenika.

U srijedu su u samoubilačkom napadu u Damasku poginuli sirijski ministar odbrane Daud Radža i ministar unutrašnjih poslova Asef Šavkat.

Izvršeni napadi na sam kabinet predsjednika Asada povećali su mogućnost pada ovog režima.

(VisokoIN/Srna)