Cigarete u 2013. skuplje za 0,35, a od 2014. kutija će koštati minimalno pet KM

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o utvrđivanju posebne minimalne akcize na cigarete za 2013. godinu, kojom se određuje da paklica cigareta od 1. januara bude skuplja za 0,35 KM, prenose agencije.

S obzirom na to da se na cigarete naplaćuje i proporcionalna akciza, koja iznosi 42 odsto maloprodajne cijene i PDV u koji akciza ulazi, ukupno poresko opterećenje za kutiju cigareta biće 0,35 KM.

“Ako cigarete poskupe više od 0,35 KM, onda je to zarada proizvođača i ne može se pripisati novom nametu. Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će se vršiti do 2014. godine, kada bi minimalna akciza po kutiji cigareta trebala iznositi oko 2,60 KM”, rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević i dodao kako bi prema ovome minimalna cijena kutije cigareta od 2014. godine trebala iznositi pet KM.

Kovačević pojašnjava kako se poskupljenje od 0,35 KM odnosi na sve cigarete koje se prodaju na tržištu BiH.

“Konačna cijena cigareta zavisiće od proizvođača koji je mogu povisiti u iznosu poreskog opterećenja ili će na uštrb svoje zarade, cijenu povećati za, recimo 0,20 KM. To zavisi od poslovne politike svakog proizvođača”, pojasnio je Kovačević.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar