0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Cijene aluminija na najvišem nivou u 13 godina

Cijene aluminija u ponedjeljak su dosegnule 3.000 dolara po toni prvi put od 2008. godine, poduprte strahom od nedovoljne opskrbe iz najvećeg proizvođača Kine, a dodatnu nervozu izaziva politički kaos u Gvineji, značajnom dobavljaču boksita.
Referentni ugovor na Londonskoj burzi metala (LME) poskupio je tokom prijepodneva za 0,7 posto, na 2.943,50 dolara po toni, nakon što mu je jutros cijena nakratko dosegnula 3.000 dolara.
Cijene laganog metala koji se koristi u industriji ambalaže i građevinarstvu ove su godine skočile za 50 posto, a samo u posljednje tri sedmice čak 15 posto, podsjeća Reuters.

Faktori koji potiču skok cijena aluminija uključuju smanjenje kineske proizvodnje, brzi rast cijena glinice od koje se dobiva aluminij, smanjenje zaliha na berzama i snažnu potražnju, rekao je Gianclaudio Torlizzi iz konsultantske kompanije T-Commodity.

“Vrlo je teško očekivati pad cijena”, procjenjuje, zbog naglog poskupljenja može se vjerojatno očekivati određena korekcija cijena u kratkoročnoj perspektivi, no trend je po njemu definitivno uzlazni.

Strah od poremećaja u opksrbi pojačao je i vojni udar u Gvineji, zemlji u kojoj Kina nabavlja najveći dio boksita.

“Politički nemiri u Gvineji značajno su povećali rizik od poremećaja. Istodobno, prekidi u opskrbi struje i mjere zaštite okoliša ograničavaju proizvodnju u Kini”, navodi se u bilješci analitičara ANZ-a.

“Svi ti problemi vjerojatno će kratkoročno poduprijeti cijene aluminija”, dodali su, predviđajući globalni manjak aluminija od 750.000 tona u ovoj godini.

Unesite komentar