da block

Cijene rastu, plaće i penzije sve niže

da block

Zaključili su to analitičari Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u svojoj najnovijoj analizi, objašnjavajući da je u prvom mjesecu ove godine registrirana inflacija od 1,3 posto u odnosu na januar 2012. godine.

Između ostalog, rastu cijena u BiH doprinijele su i kategorije hrane i bezalkoholnih pića s poskupljenjem od 2,8 posto, stanovanje, vodosnabdijevanje, električna energija i drugi energenti, koji su skuplji za 1,5 posto, poskupljenje transporta za 1,4 posto…

S druge strane, kažu u DEP-u, usporena ekonomska aktivnost uticala je na zarade zaposlenih u BiH. Naime, prosječna neto plaća u BiH u 2012. godini iznosila je 826 KM i nominalno je veća za 1,3 posto na godišnjem nivou, dok je u realnom smislu smanjena za 0,8 posto.

‘Prosječna penzija u BiH u januaru 2013. iznosila 336 KM, što je 1,7 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine’ – podatak je DEP-a.

Iako su podaci za januar ove godine još oskudni za donošenje bilo kakvih ocjena ekonomskog rasta, u DEP-u objašnjavaju da donekle ohrabruje rast vrijednosti robnog izvoza od 8,7 posto, koji je praćen blagim rastom industrijske proizvodnje od dva posto.

Time su barem malo zaustavljeni njihovi negativni trendovi iz prethodne godine.

‘Ovo je donekle u skladu s očekivanjima za 2013., u kojoj je teško očekivati značajniji oporavak bh. ekonomije, s obzirom na prilično loše prognoze iz okruženja’ – zaključak je ove direkcije.

Bh. ekonomija u brojkama

– Prosječan broj zaposlenih u BiH u 2012. smanjen u odnosu na 2011. za 0,5 posto

– U januaru registriran rast broja nezaposlenih od 2,5 posto na godišnjem nivou te ih je u ovom mjesecu bilo 554.640

– Administrativna stopa nezaposlenosti u BiH lani iznosila 44,1 posto

– Minimalne penzije u BiH u januaru iznosile 160 KM u RS i 310,7 KM u FBiH

– Građani u januaru 2013. bili zaduženi 6,7 milijardi KM, što je rast od 0,9 posto u odnosu na godinu ranije

(VisokoIN)