CIK od danas prima kandidatske liste: Stranke čekaju zadnji dan za prijavu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Politički subjekti od danas pa do 14. jula Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK) mogu predati kandidatske liste za predstojeće državne izbore. Danas prvog dana predaje niko od političkih stranaka nije predao liste, potvrđeno je iz CIK-a.

– Većina stranaka pred samo isticanje roka za predaju donose svoje kandidatske liste. Tako je to svake godine – kaže Makside Pirić portparola CIK-a.

Pravo podnošenja kandidatskih listi imaju ovjerene političke stranke i koalicije. Pirić je napomenula da je CIK za učešće na oktobarskim izborima ovjerio 65 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

– Uslovi koje treba da ispunjavaju kandidati propisani su Izbornim zakonom BiH. Potrebno je da su kandidatske liste u skladu sa Izbornim zakonom kada je riječ o zastupljenosti spolova – dodala je Pirić. CIK do 8. augusta treba da ovjeri kandidatske liste.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.