CIKBiH: Na biračkim spiskovima više od 5.000 umrlih

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrala informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz 102 općinske/gradske izborne komisije u BiH i ista sadrži podatak o 5.332 umrle osobe čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska, a za koje su izborne komisije uspjele izvršiti provjeru činjenice smrti.

Prema navedenoj informaciji, općine/gradovi sa najvećim brojem umrlih osoba, čija se imena nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska, su Vitez (699), Cazin (485), Kalesija (474), Travnik (383), Kiseljak (236) i Gračanica (229)”, sapćio je CIK.

Iz 40 općinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj i istim će biti ostavljen dodatni rok da ga dostave.

U vezi sa naprijed navedenim, Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila nekoliko zaključaka među kojima su: da se sačini analiza danas razmatrane informacije koja će biti dopunjena sa nedostajućim podacima iz 40 općina/gradova, da se organizira sastanak sa nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u vezi ažuriranja biračkih spiskova, da se unutar Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH formira poseban tim koji će biti zadužen za analizu stanja Centralnog biračkog spiska i da se poduzmu i druge mjere u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Više vijesti