Cilj Vlade FBiH je pomoći svim ljudima bez obzira na nacionalnost

U okviru današnje posjete Podrinju, premijer Federacije Nermin Nikšić sa saradnicima posjetio je općine Zvornik, Bratunac i Srebrenicu. U Križevićima kod Zvornika, premijer Nikšić je razgovarao s povratnicima koji su istakli probleme s kojim se susreću te potrebe za održivi povratak.

„Naš cilj je da pomognemo ljudima u ovom kraju. Ne trebamo se zanositi, sredstava u budžetu je malo, ali Vlada Federacije nastoji istinskim povratnicima pravilno rasporediti sredstva kako bi stekli neku sigurnost. Djeci u Križevićima ćemo obezbijediti uređenje kabineta i udžbenike za narednu školsku godinu“, izjavio je premijer Nikšić.

U Konjević Polju, premijer Nikšić danas je s domaćinima, predstavnicima općine Bratunac, Mustafom Golićem iAdilom Osmanovićem pustio u promet novoasfaltirani put koji od Konjević Polja vodi prema naseljima Tekija i Mehići. Ovaj put u dužini od 2.900 metara finansirala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

„Puno nam znači što Vlada Federacije BiH vodi računa o povratnicima i obezbjeđuje im uslove za održivo povratak. Uređenje ovog puta nije jedini projekt koji je Vlada realizovala u ovom kraju i ljudi iz ove mjesne zajednice znaju to da cijene“, rekao je Adil Osmanović iz Konjević Polja.

Premijer Nikšić je tokom posjete naglasio važnost ostanka povratnika na svojim ognjištima.

„Ohrabruje me činjenica da su povratnici iz ovih mjesta u Podrinju opredjeljeni da ostanu na svom. Tu su čvršći, jači i niko od njih ne postavlja pitanje donacija, a u slučaju da ih i nema, oni ne pomišljaju na odlazak sa svojih ognjišta. Mnogi su započeli biznise, bave se raznim poslovima, ali, Vlada Federacije mora da računa na te ljude i na neki način im moramo pomoći kako bi pospiješili svoje aktivnosti”, kazao je premijer Nikšić.

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj su bili Mirsad Đapo, Desnica Radivojević i ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić posjetila je i Crvicu u srebreničkoj Mjesnoj zajednici Skelani.

„Mi se ne bavimo problemima samo Bošnjaka. Evo, u Crvici su pretežno Srbi i mi želimo pomoći na određeni način i njima. Jer, ovo je sve Bosne i Hercegovina i mi želimo da se bavimo pitanjima i problemima svih ljudi, bez obzira na nacionalnost i da svima pomognemo“, izjavio je tokom današnje posjete Podrinju premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

(VisokoIN/Fena)