Članice Pussy Riota u užem krugu za nagradu ‘Saharov’

Članice ruske punk grupe Pussy Riot ušle su u najuži izbor za nagradu “Andrej Saharov” koju Evropski parlament svake godine dodeljuje borcima za ljudska prava, saopšteno je danas iz Evropskog parlamenta.

Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich i Maria Alekhina trenutno u Rusiji izdržavaju dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog huliganstva i svetogrđa.

One su uoči ruskih izbora u moskovskom hramu Svetog Hrista Spasa otpjevale podrugljivu pjesmu o predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ostala dva kandidata za ovu prestižnu nagradu su bjeloruski aktivista Aleš Bjaljacki koji je osuđen na 4,5 godina zatvora krajem 2011. godine zbog utaje poreza velikih razmjera, kao i dvoje Iranaca, aktivistkinja Nasrin Sotudeh i režiser Džafer Panahi, koji su takođe u zatvoru.

Nagrada će biti saopštena 12. decembra u Strazburu.

Nijemac Verner Schultz, poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, predložio je članice ruske pank grupe Pussy Riot za nagradu “Saharov”. Schultzov prijedlog podržalo je još 45 poslanika.

Nagradu, koja nosi ime naučnika i sovjetskog disidenta Andreja Saharova, Evropski parlament ustanovio je 1988. godine za dostignuća u oblasti razvoja demokratije i zaštite ljudskih prava. Prošle godine nagradu je dobila je grupa aktivista “arapskog proljeća“.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar