Clinton se susrela sa kraljem Abdalahom

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je stigla u petak u Rijad na razgovor s naglaskom na krizu u Sirij, susrela se s kraljem Abdalahom, izvjestila je državna agencija SPA.

Razgovori su bili usredotočeni na regionalna i međunarodna pitanja, dodala je agencija, ne dajući više pojedinosti.

Saudijski monarh je na sastanku bio okružen ministrom odbrane Salmanom ben Abdelom Azizom, šefom diplomatije Saudom el-Fajsalom i šefom obavještajne službe Morganom ben Abdelo Azizom.

Nešto ranije, glasnogovornik američke ambasade je izjavio da je „Hillary Clinton stigla u Rijad na susret s visokim saudijskim zvaničnicima“.

Prema State Departmentu razgovori su trebali biti usredotočeni na „napore međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji“. Bilateralna saradnja u pogledu sigurnosti bi također trebala biti na dnevnom redu.

Saudijska Arabija, važna zemlja u arapskom svijetu, vrlo je kritična prema režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada zbog gušenja narodne pobune. Princ Saud 4. marta je ocijenio da sirijska opozicija ima “pravo” da se naoruža “kako bi se branila”.

Washington je u više navrata iznio svoje protivljenje isporuci oružja sirijskim pobunjenicima i jednostranoj vojnoj intervenciji.

Tajnica Clinton će u subotu doputovati u Tursku da bi slijedećeg dana učestvovala na drugoj konferenciji “Prijatelji Sirije” koja će se održati u Istanbulu.

(VisokoIN/Fena)