Cormack: Nezavisni mediji temelj demokratije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Odnos prema medijima, politički pritisak i kako pronaći način da se mediji u regionu izbore sa svim problemima, ali i na koji način raditi na razvoju onlajn medija u regionu.

Ovo je tema konferencije koju je u Sarajevu organizovao Ured Internews Network u Sarajevu, a u povodu početka regionalnog projekta pod nazivom „Balkan Media Assistance Program“ (BMAP). Projekt će se u naredne tri godine fokusirati na razvoj onlajn medija u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

Konferenciju je otvorila Maureen Cormack (Morin Kormak), ambasadorica SAD u BiH, a ovaj projekt podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Projekt je usmjeren prema poboljšanju sadržaja, tehničkih uslova i poslovanja digitlanih medija. Cilj je podizanje nivoa profesionalnosti i održivosti medija u regiji Balkana.

Ambasadorica Kormak u obraćanju novinarima je kazala da je tema ove konferencije „slobodni i nezavisni mediji“, te da vjeruje da su nezavisni mediji temelj demokratije.

„Zbog toga mi je drago što smo danas ovdje na pokretanju projekta koji se tiče balkanskih regionalnih medija“, kazala je Kormak.

Ističe da su danas mediji pod pritiskom raznih izbora, te da je zbog toga ovaj program i napravljen da bude regionalni.

„Program smo osmislili tako da njegov cilj bude da pomognemo nezavisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva vezana za reklamu i za propagandu, da jednostavno rade na izgradnji i formiranju publike koja ih sluša i čita i da rade na razvoju sadržaja koje emituju“, kaže Kormak.

Dodaje da kroz ovaj program žele da pomognu istraživačko novinarstvo u medijima koji se bave istraživačkim novinarstvom, da razviju vještine i znanja koja su im potrebna.

„Smatramo da je uloga novinara u društvu značajna jer oni obavještavaju i izvještavaju o onome što politički lideri, korumpirani rade, oni to iznose na svjetlost dana i o tome javno govore“, kazala je Kormak.

Davor Glavaš, voditelj projekta kazao je da on obuhvata pet zemalja u regiji, te da je nejgov glavni cilj pomoć lokalnim medijima, prije svega digitalnoj produkciji.

„Želimo da im pomognemo u dosezanju viših profesionalnih standarda, u uređivačkoj nezavisnosti, uređivačkom integritetu, ali mislimo i na to da pomognemo medijima koji će ući na listu naših partnera i u tome pronaći i dosegnuti i druge dodatnu publiku u odnosu na onu koju imaju sada, da im pomognemo da identificiraju i iskoriste i dodatne izvore prihoda, ali isto tako da organiziramo neku vrstu permanetne, stalne komunikacijske platforme i za razmjenu iskustava. Da razgovarmao o problemima koji su manje-više zajednički. Postoji jako puno problema koji su zajednički, jako puno problema koji dijele svi mediji u regiji, jako puno problema koji zahtijevaju, ali i omogućavaju međusobnu komunikaciju i pronalazak rješenja obostrano prihvatljivih, odnosno prihvatljivih za sve strane u tom projektu.

Ovo danas je početak, predstavljanje projekta. Projekt traje tri godine, siguran sam, odnosno početkom drugog mjeseca kontaktiramo, uspostavljamo permanentne komunikacije sa našim medijskim partnerima i da krenemo sa poslom“, rekao je Glavaš.

Željko Ivanović, iz podgoričkih Vijesti upozorava da je upitno da li će za desetak godina još uvijek funkcionisati print i da li će TV imati gledanost, ili će sve iči preko Yutube i društvenih mreža.

„Mediji u Evropi i svijetu se bore sa Facebookom i Yotubom i kako da se smanji njihovo uzimanje novca sa lokalnih i internacionalnih tržišta, i da se primjene najbolja iskustva iz zemalja EU. Onlajn nudi mnoge mogućnosti koje daleko prevazilaze granice naših država i tu treba tražiti šansu da se pravi biznis“, kaže Ivanović.

Tvrdi da je tržište medija devastirano, ali treba uputiti apele prema zvaničnicima zemalja u regionu, ali i EU da se medijsko tržište zaštiti, jer bez toga je nemoguće govoriti i o slobodi medija, a ni o statusu novinara.

„Bez novca ne možete praviti dobro tržište, a i da novinari imaju adekvatan status“, kazao je Ivanović.

Dario Novalić, novinar i vlasnik magazina „Start“ kazao je da nije siguran da je situacija bolja i drugačija u okruženju, kada je u pitanju status medija i novinara.

Izrazio je zadovoljstvo što su USAID i Ambasada SAD u BiH u proteklih mjesec dana pokrenuli dva ozbiljna projekta, jedan je za BiH, a drugi za cijeli reigon.

„Dugo su nas pustili da se razvijamo sami. Medijima to nije bio problem, međutim, ekonomiji, politici i svemu onome što nas okružuje to je bio problem. Neki mediji su propali, a neki su se morali prikloniti, javno ili tajno političkim strankama i pokretima, ali sam siguran da ćemo u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, ponovo uspjeti napraviti prave medije koji će imati istraživačke tekstove i otkrivati. Nadam se da će mediji u regionu naučiti razliku između prave i lažne vijesti i naučiti razliku između profesionalnih novinara i onih koji se samo zovu novinarima ili su PR pojedinih političkih partija“, rekao je Novalić.

Više vijesti