Čović poručio Izetbegoviću: Nećeš nam ti birati predstavnike

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović u intervjuu za Hrvatski medijski servis govorio je o koaliciji sa SDA, Bakiru Izetbegoviću, izmjenama Izbornog zakona i ostalim temama.

SDA je osudila obilježavanje obljetnice Herceg Bosne tvrdeći kako je ona bila zločinačka. Kako komentirate takve kvalifikacije?

“Naravno rat je užasno vrijeme i gdje se god on događa žrtve su uvijek popratni dio ratnih događanja pa naravno i sve ono što ne ide na čast onima koji prave različite oblike zločina na svim stranama. Ali ono što nikad neću prihvatiti je da netko Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu označava kao zločinačku organizaciju ili sve ono što nije bilo dobro u tom vremenu i na tom prostoru izolira od događanja u širem okruženju osobito u prostoru kojeg je pokrivala i vlast Republike Srpske kako god da se zvala u tom vremenu i vlast takozvane Armije RBiH na području Republike BiH koja je vrlo jasno imala definirana taj prostor koji je evidentno bio podjeljen na tri djela. Ja bih rekao čak i na više”, kazao je Čović.

Vaš kolega u Predsjedništvu BiH i lider SDA kaže kako namjerava tražiti alternativu HDZ-u i kako će se, kako je rekao ta alternativa morati dogoditi. Kako ste protumačili njegovu izjavu?

“On je to rekao, možda, na kraju balade. Taj koncept živi već dugo vremena. Pripreman je kandidat u ime Hrvata i protukandidat, konkretno meni, davao se novac za to, na određenim prostorima se vodio marketing za te ljude i tako dalje. Znači to je jedna trajni proces. Neće se olako oni odreći mogućnosti da biraju umjesto Hrvata i formiraju vlast bez predstavnika Hrvata. Ja komuniciram s gospodinom Izetbegovićem. Na tu temu smo pričali već pet ili šest puta u zadnji šest ili sedam mjeseci. Ono što je proteklih dana izašlo u eter, što je nedvosmisleno kazano, praktično se radi bar zadnjih 10 mjeseci. Vrlo sam mu jasno kazao da neće ići, da naše partnerstvo dolazi u pitanje. Rekao sam mu HDZ i stranke okupljene oko HNS-a će uvjerljivo dobiti izbore, uvjerljivije nego ikad dosada ali nam ti nećeš ili takvi kao ti nećete nam birati predstavnike niti ćete nam vi tražiti alternative kao što ste do sada radili. Dakle, hrvatski narod će za sebe odlučiti a oni će nastaviti dalje s tim da budemo načisto – oni nemaju danas drugog izbora jer je politika koju vode pomalo gubitnička i moj je stav bio prema svom kolegi da je to put u propast, što je meni iskreno žao jer sam mislio da HDZ i SDA mogu imati jedno strateško partnerstvo. U jednom trenutku smo tražili rješenja za izborno zakonodavstvo i za puno drugih ključnih životnih pitanja dok je evidentno sve skupa rađeno s druge strane da vrijeme prođe tako da ja ne brinem brigu koju danas brine lider SDA. Ja brinem kako zaštiti područje hrvatskog naroda i u tome ćemo uspjeti kako time zaštititi i Bosnu i Hercegovinu kao državu. Jer oni koji su mislili da u ime nas mogu birati podcijenili su činjenicu da bez hrvatskog naroda neće biti ove države”, poručio je lider HDZ-a.

Vi, a i ostali hrvatski dužnosnici uporno ponavljate da se vlast u Federaciji, a i na razini BiH neće moći uspostaviti bez izmjena izbornog zakona. No Izetbegović, kao i dužnosnici SDA, ali i drugi bošnjačkih stranaka tvrde suprotno; da se neće dogoditi ništa dramatinčno da će se vlast uspostaviti izbori održati i bez izmjena izbornog zakona. Kako to planiraju učiniti?

“Jedina realnost danas je promjeniti izborno zakonodavstvo, osobito odredbe koje Ustavni sud BiH stavio van snage. U suprotnom će se dogoditi Mostar. Isti taj Ustavni sud je stavio van snage izborna pravila za Mostar i više izbora u Mostaru nema. Sad imamo odredbe koje se tiču konstitutivnosti u Domu naroda, preinačeno i na Predsjedništvo BiH. Drugim riječima ako te stvari ne popunimo i vrlo jasno ne definiramo kako provesti izbore i implementirati rezultate jasno je da izbora neće biti. Ja isto tvrdim da se neće ništa dramatično dogoditi, da ćemo mi u ovoj godini imati izbore koje ćemo napraviti”, izjavio je Čović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.