-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Covid-19 iscrpljuje organizam: Kako vratiti snagu nakon korone?

Dok se tijelo bori protiv infekcije stradaju i mišići, a proteini su osnovna građevna jedinica

Kao i svaka bolest i COVID-19 ostavlja traga na organizmu te iscrpljuje.

Dva su glavna razloga za to. Nedostatak nutrijenata tijekom bolesti i virus koji je golem stres za tijelo koje se s njime bori. Nutricionist je za PinkVillu istaknuo nekoliko načina za vraćanje snage nakon covida.

Kalorije

Ugljikohidrati su gorivo za naše tijelo i nakon korone trebamo paziti da unosimo dovoljno kaloričnu hranu kako bismo imali dovoljno energije. U prehranu uključite namirnice poput batata, cjelovitih žitarica, leće i zdravih masti. ugljikohidrati su u ovom slučaji prijatelji organizmu.

Proteini

Dok se tijelo bori protiv infekcije stradaju i mišići, a proteini su osnovna građevna jedinica. Stoga, nakon bolesti treba konzumirati puno proteina kako bismo potakli rast mišića. Namirnice koje su pune protina su jaja, piletina, riba…

Omega 3

Omega 3 masne kiseline pomažu kod smanjenja upala u tijelu, a tijekom infekcije koronavirusom u tijelu se događa značaj upalni proces. Omega 3 suplemente bilo bi dobro uzimati dva mjeseca nakon preboljenja, a hrana bogata ovim masnim kiselinama su chia sjemenke, lješnjaci, losos, sojino ulje…

Radite na probavnom zdravlju

Tijekom infekcije mijenja se mikrobiom u probavnom sustavu što uzrokuje probavne probleme. Uključite probiotike i prebiotike u prehranu.

Vitamin D

Vitamin D važan je za više od 800 procesa u tijelu, a mnogim ljudima on nedostaje. Kako biste ga nadomjestili dnevno bi trebali provoditi 30 minuta na suncu, ako mislite da to nije dovoljno posavjetujte se s liječnikom oko suplemenata.

Hidracija

Važno je biti dobro hidridan jer voda pomaže kod bolje distribucije nutrijenata u organizmu. Osim toga, potiče znojenje i mokrenje, čime tijelo izbacuje toksine, piše PinkVilla.

Unesite komentar