Čovječanstvu prijeti cyber pandemija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Evgeny Kaspersky, jedan od najuglednijih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih virusa, izjavio je da ga plaše razmjere ‘cyber pandemije’ sa kojom se čovječanstvo suočava.

Kaspersky je uporedio efekte najopasnijih virusa sa apokaliptičnim scenarijima holivudskih blockbustera i pozvao sve zemlje da obustave razvoj i korištenje opasnog softvera ‘prije nego što bude prekasno i svijet kakav poznajemo prestane da postoji’.

Kompanija za kompjutersku sigurnost Kaspersky Lab otkrila je veoma opasan špijunski virus ‘Flame’, koji je zarazio hiljade računara na Bliskom i Srednjem istoku.

Ovaj virus, čije porijeklo još nije utvrđeno, omogućava praćenje internetskog saobraćaja, krađu podataka, uključujući one koji se prikazuju na kompjuterskim monitorima, čak i audio snimanje razgovora.

‘Plašim se da je ovo samo početak velike igre. Ubrzo će mnoge zemlje širom svijeta to uvidjeti. Plašim se da će to biti kraj svijeta kakav poznajemo. Širom svijeta ima toliko kompjuterskih sistema i naša ovisnost od njih je tolika da ne treba ništa više da objašnjavam’, rekao je Kaspersky na predavanju na Univerzitetu u Tel Avivu.

On je predočio dva moguća scenarija kompjuterske virusne pandemije – potpuni pad interneta ili napade na ključne infrastrukturne sisteme.

‘Molim vas, stanite. Ako nastavimo u ovom smjeru, svijet će se mnogo promijeniti. To je zaista zastrašujuće. Vjerujte mi, ja se zaista plašim’, rekao je Kaspersky, a prenio je Itar tas.

On je dodao da takav virus može da se iskoristi za prenos veoma opasnih funkcija, što je ekvivalentno bojevoj glavi, i da može da se napravi u mnogim zemljama.

Kaspersky je procijenio da njegova izrada košta oko 100 miliona dolara.

‘Čak i zemlje koje u ovom trenutku nemaju potrebno iskustvo mogu da ga naprave. One mogu da plate specijaliste ili se okrenu hakerima’, upozorio je ruski kompjuterski stručnjak.

On je odbio da špekuliše o tome ko bi mogao da stoji iza virusa ‘Flame’.

‘Cyber oružje može samo da se replicira i pogađa nasumične žrtve i mjesta širom svijeta, bez obzira na to koliko ste daleko od zone sukoba. Na internetu ne važe državne granice i napadi mogu da pogode identične sisteme u različitim dijelovima svijeta, na primjer elektrane’, rekao je Kaspersky.

On je rekao da, nažalost, u svijetu ne postoji adekvatna zaštita od ovakve vrste napada i da bi najsigurnije bilo da ključna postrojenja i centri prestanu da koriste najpopularnije operativne siteme, poput Windowsa i Linuxa.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.