Credit Suisse banka sarađuje sa istražnim organima u slučaju FIFA

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Švajcarska banka je u svom kvartalnom izvještaju navela kako je dobila upite od istražnih organa u vezi svojih bankarskih odnosa sa određenim pojedincima i subjektima koji su povezani sa FIFA-om.

Credit Suisse banka objavila je kako pomaže istražnim organima Sjedinjenih Američkih Država i Švajcarske u istrazi o navodnoj korupciji u Svjetskog fudbalskoj federaciji (FIFA), javlja Anadolu Agency (AA). Švajcarska banka je u svom kvartalnom izvještaju navela kako je dobila upite od istražnih organa u vezi svojih bankarskih odnosa sa određenim pojedincima i subjektima koji su povezani sa FIFA-om. Prema njihovim navodima tužioci istražuju više finansijskih institucija, uključujući i njihovu Credit Suisse banku.

“Istražioce je interesovalo da li su obrađene sumnjive ili na drugi način nepravilne transakcije, te da li se u određenim slučajevima poštovala procedura iz zakona o pranju novca i propisi o novcu”, saopšteno je iz Credit Suisse banke.

Michael Lauber, švajcarski državni tužilac je rekao da je prošlog mjeseca imao izvještaje o 121 sumnjivom računu. Švajcarski slučaj se odnosi na krivična djela lošeg upravljanja FIFA-inim poslovima i pranje novca povezanim sa nadmetanjem za dobijanje organizacije Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine. Američki slučaj se fokusira na podmićivanje visokih FIFA-inih dužnosnika iz Sjeverne i Južne Amerike.

Više vijesti