Crna Gora i BiH zatvorili pitanje Sutorine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorili su pitanje Sutorine i sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dvije države, izjavio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović, koji je u Trebinju imao neformalni sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, dodao je da u saradnji Crne Gore i BiH nema više otvorenih pitanja.

“Dakle, zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je samo pitanje vremena kada ćemo potpisati sporazum i mislim da je naša saradnja u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo”, rekao je Vujanović novinarima poslije sastanka.

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da treba podržati ono što je započeto u Berlinskom procesu i ono što je dogovoreno u Briselskom sporazumu predsjednika vlada.

“Tu mapu zajedničkih projekata regiona apsolutno treba ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice i obezbijediti da se projekti koje Evropska unija podržava što prije realizuju. To znači da u oblasti putne infrastrukture, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese”, naglasio je Vujanović, dodajući da isto važi i za oblast energetske infrastrukture.

“Ivanić je govorio o projektu hidroenergetske strukture koja je zaista izvanredan potencijal i Crne Gore i BiH, ali i Srbije i mislim da u trojnom odnosu tri Vlade, Crne Gore, Srbije i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima koji bi se maksimalno iskoristili”, rekao je Vujanović.

U tom smislu, kako je objasnio, u Crnoj Gori postoji raspoloženje da se uz jedan dobar projekat ekološkog ispitivanja tog prostora Buk – Bijela razmotri u okviru generalnog odnosa hidroenergetskih potencijala.

“Time se stvara mogućnost da BiH kao veliki potencijali izvoznik struje, jednako i Srbija, preko Crne Gore sa svojim potencijalima realizuje izvoz prema Italji. I svi zajedno imamo mogućnost da iskoristimo svoje potencijale, posebno hidroenergetske u svakom svom sadržaju”, rekao je Vujanović.

On je dodao da je sa Ivanićem razgovarao i o projektima putne infrastructure.

“Vrlo je važan put kroz Šćepan polje, koji, kao što znate, nije ni bezbijedan i da bi se morao unaprijediti i mnogo zavisi od ovog projekta korištenja hidroenergetskih potencijala”, rekao je Vujanović.

Kako je ocijenio Ivanić, Crna Gora i BiH, ali i Srbija, imale bi koristi od projekata na Drini, prenijela je RTCG.

“Zaista očekujemo da se i u Crnoj Gori još jednom razmotri pitanje deklaracije kojom je Buk-Bijela svojevremeno dovedena u pitanje i to bi trebalo razriješiti iz više razloga – zbog ukupnog potencijala i zbog potrebe da se konačno završi i taj put koji bi trebalo da ide prema Plužinama”, rekao je on.

Ivanić je zaključio da se tako, na neki način, konačno i dvije zemlje povežu i na pravi način u duhu istinskih evropskih vrijednosti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.