Crna Gora zvanično postala članica NATO-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Crna Gora je danas i formalno postala 29. članica NATO-a, nakon što je crnogorska delegacija u Washingtonu predala američkom podsekretaru Thomas Shannon instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora. Shannon je rekao da su na putu ulaska Crne Gore u Alijansu svi dali svoj doprinos.

“Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Zahvalni smo što je Crna Gora preuzela i finansijske obaveze koje članstvo donosi”, naveo je Shannon.

On je dodao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

“Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv `Islamske države`. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka”, rekao je Shannon.

On je istakao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećenje poštovanju člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

“Vrata NATO-a ostaju otvorena”, naveo je Shannon.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

“Nakon stotinu godina, kada smo izbrisani sa političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u historiji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO”, naveo je Marković.

SAD, kako je dodao Marković, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim euroatlantskim integracijama.

Marković je zahvalio i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

“Vjerujemo i da je ovo historijski dan i za NATO. Od danas smo saveznici i uživat ćemo benefite kolektivnog sistema sigurnosti”, rekao je on.

Dokument instrument pristupa u ime Crne Gore predao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.