-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su sinoć Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Na glasanje su došli poslanici DPS-a koji su privremeno bojkotovali parlament. Za je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je obrazložila amnadmane na tekst Rezolucije o Srbrenici.Ovi amandmani omogućavaju da se Srebrenica ne posmatra izolovano odnosno zločin, afirmišu svi potrebu da se suočimo sa prošlošću i pomirenjem, i insistiramo na sauočavanju sa kompletnom prošlošću. Zajednička osuda svih zločina. Naši amandmani usmjereni su ka osudi svih zločina i smatramo da to ovaj parlament treba da podrži”, rekla je ona.

U ime predlagača i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio da se ne može pripisati krivica jednom narodu.

“Krivica je individualna. Prijedlog rezolucije je svrha pomirenja. Poslali smo jasan signal da je Crna Gora centar demokratije u regionu”, poručio je on.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je saopštio da se stavi tačka na bilo koji pokušaj da se jednom narodu stavi žig kolektivne krivice.

Upravo zbog ovog glasanja u posjeti crnogorskim zvaničnicima su bile i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, napisala je Munira Subašić na Twitteru.

Unesite komentar