Crveno upozorenje za veći dio BiH zbog ekstremno visokih temperatura

Zbog ekstremno visokih dnevnih temperatura zraka za veći dio Bosne i Hercegovine izdato je crveno upozorenje Meteoalarma. Područje naše države našlo se pod utjecajem toplih zračnih masa koje pristižu sa sjevera Afrike, a koje uslovljavaju suho i natprosječno toplo vrijeme.

Prema najnovijoj prognozi ovaj pakleni val vrućine mogao bi trajati i više od deset dana. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorili su da se najtopliji period očekuje u srijedu, 2. augusta, i u nedjelju. 6. augusta.

Do značajnijih promjena neće doći ni u drugoj sedmici augusta. Maksimalne temperature zraka kretat će se do 40 stepeni, a pad temperature zraka moguć je od četvrtka, 10. augusta. Padavine se očekuju u drugoj polovini mjeseca augusta.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Natprosječne temperature tokom dana i manjak svježine u noći negativno će djelovati na većinu ljudi. Rizične grupe poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba trebale bi maksimalno reducirati aktivnosti, naročito u periodu od 11 do 17 sati. Meteorolozi napominju da je neophodno provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.