CT uređaj u KB Zenica u funkciji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poslije dogovora članova Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa predstavnicima firme SIMENS oko plaćanja zaostalih dugova Kantonalne bolnice za isporučenu opremu,postignut juče /četvrtak,12.12./ serviseri SIMENSA su defektirali i otklonili kvar na CT uređaju u Kantonalnoj bolnici Zenica koji je od danas u funkciji.

Stručnjaci su odmah izvršili i pregled aparata za magnetnu rezonansu i kako se očekuje, kvar bi i na tom uređaju trebalo da bude otklonjen, pa bi aparat već u ponedjeljak bio na usluzi pacijentima. Na CT i aparatu za magnetnu rezonancu u KB Zenica prije nekoliko dana došlo je do kvara pa su pacijenti bili uskraćeni za ovu vrstu pregleda na dva veoma važna dijagnostička uređaja.U ovakvim situacijama koje se mogu svesti pod posebne ili vanredne,svaki pacijent može obaviti pregled na CT ili aparatu za magnetnu rezonancu u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi , s tim da im se troškovi pregleda te vrste refundiraju putem Zavoda zdravstvenog osiguranja,- kazala je dr Senka Balorda , ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Dug Bolnice Zenica prema SIMENSU rezultat je neplanskog investiranja ove zdravstvene ustanove koja je odlukama tadašnjeg rukovodstva ušla u aranžman kupovine uređaja bez prethodno utvrđene konstrukcije finansiranja i pronalaženja izvora za nabavku tih aparata. Članovi Vlade ZDK su sa predstavnicima SIMENS-a dogovorili da se dug izmiri prvih dana iduće godine, po usvajanju budžeta za 2014. godinu.

(VisokoIN)

Više vijesti