Cvijanović: Srbi u FBiH kolateralna šteta nesređenih odnosa Bošnjaka i Hrvata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ potpuno obespravljeni i da je najveći problem BiH u tome što se Sarajevo, odnosno, kako ona kaže, bošnjačka politika, pozicionira kao ta koja je dominantna i koja svakome treba krojiti kapu.

“To je formula neuspjeha. To je formula potpune blokade i, nažalost, suočeni smo s time”, rekla je Cvijanovićeva za današnji zagrebački “Večernji list” u izdanju za BiH.

Konstatujući da su Srbi u FBiH dugo vremena kolateralna žrtva nesređenih i problematičnih odnosa Hrvata i Bošnjaka, Cvijanovićeva je istakla da taj problem posve marginalizuje Srbe kao nacionalnu zajednicu, konstitutivni narod.

“Svaki kolektivitet, svaki konstitutivni narod mora imati jednako utvrđena prava. Pri tome ne želim zanemariti ni prava ostalih koji dolaze iz reda manjina. Ali, za nas nije prihvatljivo da neko bude dominantan i drugima određuje kako će razmišljati, zaštititi svoja kolektivna prava”, ustvrdila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u FBiH stalno postoje pokušaji minimiziranja nekoga, da bude nevažan kao narod, kao pojedinac, što je nedopustivo.

Na pitanje kako ocjenjuje pokušaje da se u federalnom Parlamentu, uz podršku OHR-a i Ambasade SAD, nametnu odredbe Izbornog zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, Cvijanovićeva je rekla da je to katastrofalno.

Govoreći o malom broju Hrvata u Republici Srpskoj u odnosu na prijeratni broj, predsjednik Vlade Srpske ocijenila je da se niko ko je otišao ne može natjerati da se vrati.

“Za mene je bitno da se nikome ne sprečava ostvarivanje prava i povratak imovine, a ona je u Srpskoj vraćena 98 odsto. Nema institucionalnih prepreka da neko ostvari svoja prava zato što nije Srbin”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u Republici Srpsko nesmetano funkcioniše Klub Hrvata u Vijeću naroda, dok u FBiH nema konstituisanog Kluba Srba u Domu naroda.

Više vijesti