da block

Cyber kriminal odnosi 750 milijardi eura

da block

Cyber-kriminal Evropu košta 750 milijardi eura godišnje, što borbu protiv visokotehnološkog kriminala postavlja na mjesto glavnog prioriteta Interpola, poručeno je sa Evropske regionalne konferencije Interpola, koja se održava u Tel Avivu.

U obraćanju delegatima iz 49 evropskih država članica, predsjednik Interpola Ku Bun Hui je rekao da je “80 posto kriminala počinjenog na internetu sada povezan s međunarodnim organiziranim bandama koje operiraju preko državnih granica” i da šteta od cyber-kriminala košta koliko ukupna borba protiv trgovine kokaina, heroina i marihuane u svijetu.

“Organizirani kriminal je sada u mogućnosti regrutirati članove iz zemalja bez diplomatskih odnosa da počine kriminal u inostranstvu, radeći iz privremenih sigurnih lokacija u trećem svijetu, opremljenim najnovijom tehnologijom”, kazao je Hui, prenosi AP.

On je naveo da cyber-kriminal košta Evropu blizu 750 milijardi eura godišnje i upozorio na opasnost po globalnu sigurnost od cyber-napada, poput napada koje je Interpol pretrpio od hakerske grupe Anonymous.

Na trodnevnoj regionalnoj konferenciji policija država članica Interpola bit će razmatrana i druga pitanja, poput međunarodnog terorizma, trgovine narkoticima i trgovine ljudima.

(VisokoIN/Al Jazeera)