Da li znate koje je bilo najubojitije oružje JNA?

Jugoslovenska Narodna Armija je u sastavu obalske odbrane posjedovala sovjetski raketni sistem dugog dometa Obala-More tipa P- 5K Pyatyorka (NATO oznaka SS-N-3C Shaddock) tačnije njegovu mobilnu obalsku verziju nazvanu NATO kodnim nazivom SEPAL.

Mobilna varijanta izvedena je od postojeće palubne i podmorničke verzije koja je bila ugradena na veći broj sovjetskih raketnih krstarica i podmornica. Shaddock je razvijen početkom 60-tih i do 80-tih doživio desetak različitih podverzija.

Radi se o raketama koje su u SSSR-u i na zapadu bile klasifikovane kao nosači nuklearnih bojevih glava, dok ih je JNA posedovala sa “obicnim” konvencionalnim, jer smo kao nesvrstana država bili potpisnici zabrane o neširenju nuklearnog oružja.

Za Sepal (Shaddock) šira javnost je saznala negdje sredinom 90-tih kada je poznati vojni komentator M.Lazanski pravio reportažu o vojnim manevrima ratne mornarice gdje je predstavljajuci sistem BROM (Baterija Raketa Obala-More SS-N-2C ;), spomenuo i Shaddock, ali ga nažalost nije snimio.

U stvari vidjelo se iz daljine jedno transporno sredstvo koje je na sebi imalo ogromnu “cijev” prekrivenu ceradom. Transporter-kamion MAZ je predstavljao ujedno i lanser.