Da niko više nikom ne bude žirant…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Blizu 100.000 građana BiH vraća ili je vratilo tuđi kredit ili ima sudsko rješenje u izvršenju, izjavio je za Oslobođenje predsjednik Udruženja žiranata BiH Joco Cvjetković.

On napominje da je jedan građanin bio jemac u tri sumnjiva kredita, pošto je žirant bio onaj koji je radio, pa onda se dolazi do podatka od blizu 300.000 hiljada žiranata.

“Sada će svaki jemac već u predugovornoj fazi imati uvid u zaduženost tražioca kredita i na osnovu tih podataka odlučivati da li biti nekom jemac ili ne. Stav našeg Udruženja je da niko više nikom ne bude jemac, jer će se jedino tako ta kategorija ukinuti”, izjavio je Cvjetković.

Zaključio je da u BiH ne traže ništa povoljniji položaj klijenta banke nego što ga imaju klijenti u domicilnim državama tih banaka.

“Novim ugovorima će se precizno regulisati mehanizmi i red naplate, te će najodgovorniji biti onaj koji je uzeo sredstva. Nekretnina kupljena novcem od kredita neće moći otuđiti ili založiti dok god se ne vrati kredit”, kaže Cvjetković, navodi list.

(VisokoIN.com/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.