Dačić: Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unitarna država

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za Prvu televiziju da podržava prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Kosovom, uz napomenu da on sam tu ideju zagovara već skoro deset godina.

On je istakao da je najveća i najvažnija promjena stava Amerike, koja je ranije smatrala da je pitanje Kosova
riješeno i da mi treba samo da ga priznamo, dok je nova administracija promijenila poziciju i otvorena je da sagleda sve prijedloge za kreativna i fleksibilna rješenja.

“Želim da podsetim da se za predlog koji je izneo Vučić zalažem već desetak godina, jer je to jedino moguće i brzo rešenje koje može da otkloni taj akutni problem, a u ovom trenutku je rano govoriti da li će do toga doći”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podsjeća da smo svi vidjeli kakve su na to reakcije iz Prištine, ali ukazuje i da svi mogu da vide da su SAD, Rusija i Francuska veoma raspoložene da se pronađe kompromisno rješenje.

Dačić navodi da je sa druge strane Njemačka, koja kaže da ne treba mijenjati granice, ali je podsjeća da su prvo mijenjane granice Srbije.

“Posle toga ne možete da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo. Sada je situacija takva da svi vide Prištinu kao remetilački faktor koji odbija kompromis”, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je on Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske, Dačić kaže da nema ništa protiv toga da svi iznesu svoje mišljenje, pogotovo pred izbore.

“Bakire, gotovo je sa tim da je Bosna i Hercegovina unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, a mi imamo interes da živimo u miru”, poručio je Dačić.