Dačić: Srbija će poštovati državu BiH!

Upitan da prokomentira činjenicu kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik specijalne veze tog entiteta i Srbije nastoji prikazati u kontekstu državnosti navedenog dijela Bosne i Hercegovine, Dačić je istakao da ne podržava “korištenje specijalnih veza u dnevnopolitičke svrhe“.

„Postoji jasno definisana Bosne i Hercegovina po Dejtonskom sporazumu i Srbija će se toga pridržavati“, izjavio je Dačić.

Isto tako, on je dodao kako smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala biti država kojoj „nikada ne bi trebalo da padne na pamet da prizna nezavisnost Kosova i Metohije“.

Govoreći o slučaju škole na Palama koja nosi naziv „Srbija“, Dačić je neočekivano umiješao i Republiku Tursku.

„Da ponudimo Turskoj, ona bi vjerovatno platila pet miliona eura da se škola na Palama zove „Turska“, rekao je Dačić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić će u Sarajevu boraviti 12. i 13. septembra. Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije ranije je dopisniku Anadolije potvrđeno da će Dačić učestvovati na Međunarodnoj konferenciji o organiziranom kriminalu i sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije o prekograničnoj saradnji i uspostavi policijskih centara.

On će se susresti s predstavnicima bh. vlasti, odnosno predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

(VisokoIN/AA)