Damarovci obilježili Međunarodni dan mira!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pod sloganom “Mir počinje osmijehom!”, Udruženje „Damar omladine“, uz suradnju i podršku World Vision, ured u Zenici, i partnerskim organizacijama Udruženje Mladih Pozitivaca, Klub knjige i Klubom ritmičke gimnastike “Pirueta” na platou ispred Hotela „Centar“ u Visokom, danas je obilježilo 21. septembar – Međunarodni dan mira.

Ulična akcija je obuhvatala podjelu 100 cekera sa porukama mira, 300 letaka o miru, flip na kojem su građani mogli ostaviti poruku mira, kao i izvođenje plesnog performansa Kluba ritmičke gimnastike “Pirueta ” iz Visokog.

mir-visoko

Ujedinjene nacije u cilju podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira među pojedincima i nacijama su 1981. godine donijele rezoluciju kojom se utvrđuje da se Međunarodnim danom mira smatra treći četvrtak u septembru. Prvo obilježavanje Međunarodnog dana mira je desilo se u septembru 1982.

mir-visoko_3

Generаlnа skupštinа je 2002. godine zvаnično proglаsilа 21. septembаr kаo stаlni dаtum zа Međunаrodni dаn mirа. Time je UN pokаzаo svoju posvećenost miru u svijetu i pozvаo sve pojedince, grupe i nacije na djelovanje ka ostvаrivаnju tog ciljа.
Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi – “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

mir-visoko_2

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.