Damir Džumhur je 40. teniser svijeta

Bilo je najavljeno, ali sada je i ozvaničeno – Damir Džuhmhur je 40. teniser svijeta!

Nakon što je u Sankt Peterburgu pobijedio Fabija Fogninija i osvojio prvi ATP turnir u karijeri, Džumhur je ponovo pomjerio svoju granicu na renkingu najboljih tenisera svijeta

Džumhur je nakon preokreta s 2:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:2) savladao Italijana koji je na današnjoj ATP rang-listi zauzeo 27. mjesto.

Naš najbolji teniser je od početka avgusta igrao tri ATP 250 turnira pri čemu je jednom ispao u polufinalu (Los Cabos), jednom u finalu (Winston-Salem), dok je jučer konačno osvojio naslov (Sankt Peterburg).

Podatak da je u tako kratkom vremenskom periodu ostvario navedene uspjehe, uz napomenu da su dva spomenuta ATP finala ujedno i njegova jedina dva ATP finala u karijeri, ukazuje da se Džumhur nalazi u najboljoj formi karijere.

Kada svemu tome dodamo i podatak da je prošlu godinu okončao na 77. mjestu i da je njegov najbolji renking prošle godine bio 71. mjesto, onda je jasno koliki je napredak ostvaren.

Pred 25-godišnjim teniserom je sada ATP 250 turnir u Shenzhenu (Kina) gdje će se u 1. kolu susresti protiv australskog igrača Johna Millmana, 190. tenisera na ATP listi.