Damir Hadžić: Cijene rominga za telefonske razgovore u regiji će biti snižene

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpisivanje Sporazuma o sniženju cijena usluge roaming u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske, planirano je u okviru Međunarodne konferencije o informatičkom društvu koja će se održati u ponedjeljak, 29. septembra, u Crnoj Gori, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

On je potvrdio kako je u Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine stigao zvaničan poziv iz Vlade Crne Gore.

Ministar prometa i komunikacija BiH naglasio je kako je najbitnije da Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, s obzirom da se radi o međunarodnom ugovoru, na njega daju saglasnost. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH dala je pozitivno očitovanje na potpisivanje sporazuma o sniženju cijena usluga rominga.

“Akti su pripremljeni i očekujemo da će Vijeće ministara BiH na telefonskoj sjednici, u četvrtak, kao i Predsjedništvo BiH odobriti sporazum”, naveo je Hadžić.

Potpisivanjem Sporazuma između ministarstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske nadležnih za oblast elektronskih komunikacija, a na temelju Uredbe o roamingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar zemalja EU, korisnicima usluga mobilnih komunikacija biće omogućeno ostvarivanje višestruke korisnosti.

“Sporazumom vlade daju saglasnost da se cijene rominga usklade sa evropskim uredbama. Postoje minimalne i maksimalne cijene, a regulatori, odnosno telekom operateri u konačnici određuju kolike će one biti. Ovaj čin je znak liberalizacije tržišta i uspostavljanje većeg stepena konkurentnosti. Ono što je nedvojbeno: doći će do snižavanja cijene rominga, osiguravanja visokog stepena zaštite korisnika i konkurentnosti u sektoru mobilne telefonije – operatera”, istakao je Hadžić.

To znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i građani zemalja članica EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim cijenama, koje se smatraju neopravdano visokim.

“Očekujemo da će sniženje cijena roaminga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija što će usloviti ubrzan razvoj ovog tržišta kako u BiH tako i u zemljama regiona“, istakao je ministar Hadžić.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Evropska komisija je 2007. godine započela kampanju snižavanja troškova u telekom saobraćaju sa namjerom da se troškovi roaming usluge ukinu do kraja 2015. godine.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je još prije godinu dana Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje i Bosne i Hercegovine u roaming regulativu.

Telekom operatori u Bosne i Hercegovine, u skladu sa pravilima Regulatorne agencije za komunikacije BiH, donose cjenovnike usluga roaminga koji za osnovu imaju ugovorene cijene međusobnih usluga sa inozemnim partnerskim telekom operaterima.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.