da block

Damir Hadžić: Ministarstvo neće nabavljati nova vozila

da block

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je demantovao napise pojedinih medija, da je Ministrastvo na čijem je čelu tražilo nabavku deset novih vozila.

“Uz jednu zlonamjerno konstruiranu laž o rasipnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pojedini mediji stvaraju lažnu sliku o radu ministra Hadžića i partije iz koje dolazi”, kaže se u saopćenju iz Kabineta ministra Hadžića.

Kako se dodaje, istina je da je od preuzimanja dužnosti ministra komunikacija i prometa BiH 2012. godine ministar Hadžić donio nekoliko odluka radi racionalizacije rada Ministarstva i smanjenja tekućih troškova.

Novom Odlukom o naknadi troškova reprezentacije i Odlukom o naknadama troškova mobilnih telefona, dijelu službenika je ukinuto pravo na predmetne troškove, a ostalima, uključujući zaposlenim u kabinetu ministra i zamjenika, isti su smanjeni, čime je ostvarena ušteda od 30.600 KM na godišnjem nivou.

Izmijenjena je i odluka o pravu korištenja službenih vozila, kojom Ministarstvo očekuje da ostvari značajne uštede na potrošnji goriva i održavanju službenih vozila.

“Sve ovo, pod uvjetom da su željeli da rade svoj posao, novinari su mogli da provjere na službenoj web stranici Ministarstva komunikacija i prometa BiH” – kaže se u saopćenju.

Na web stranici je 4. aprila objavljeno saopćenje ministra Hadžića u kojem piše da Ministarstvo neće nabavljati nova vozila. U istom saopćenju se navodi da radi smanjenja fiksnih i varijabilnih troškova koji nastaju korištenjem službenih vozila, ministar naložio pokretanje postupka prodaje 50 posto vozila u vlasništvu ministarstva, pri čemu se nova vozila neće nabavljati.

“Javna uprava mora kontinuirano provoditi aktivnosti radi vraćanja narušenog povjerenja građana u senzibilitet vremensko-prostornog okruženja rada javne uprave. Jedna od osnovnih navedenih aktivnosti jest? racionalizacija rada državne službe”, navodi se u saopćenju iz Kabineta ministra Hadžića.

(VisokoIN/Fena)