Damir Hadžić: Nema dvojbe da Veliki i Mali Školj pripadaju BiH

Neometani izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti garantirano pravo. To je naš veoma jasan i rezolutan stav i to ne može niko dovoditi u pitanje, izjavio je u jučerašnjem razgovoru za “Dnevni avaz” ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić osvrćući se na pitanje granice između Hrvatske i BiH u Neumskom zaljevu.

Hadžić nema nikakvih dvojbi o tome kome pripadaju otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, zbog čega u prvi plan ističe pitanje neometanog izlaza BiH u međunarodne vode.

Prevazići ograničenja

Kako je kazao Hadžić, niko ne traži od Hrvatske da na bilo koji način ustupa svoju teritoriju našoj zemlji, ali traži se da prizna ono što je teritorija BiH.

– Što se nas tiče, ni na koji način ne dovodimo u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koja i jeste jedan od motiva za rješavanje ovog problema. Dva spomenuta otočića i vrh poluotoka Klek, međutim, apsolutno su suverena teritorija BiH i, kao arhipelag, sami po sebi nude mogućnost izlaska BiH na otvoreno more – kazao je Hadžić.

Rješavanje spora zbog granica, kaže Hadžić, uvijek je kompleksno i teško pitanje, ali misli da Hrvatska danas pokazuje ozbiljnu volju da prevaziđe vlastita ograničenja koja postoje.

– Ne tražimo nikakve ustupke. Vjerujemo u spremnost, racionalnost i sposobnost Vlade Hrvatske da ovo pitanje riješi, a mi se nećemo libiti da iskoristimo sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska – rekao je Hadžić.

Unutrašnji odnosi

Naglasio je da je više nego jasno da će u budućem periodu rješavanje ovog problema biti komplicirano zbog unutrašnjih odnosa u Hrvatskoj.

– Trenutna opozicija u Hrvatskoj, koja je prije 13 godina kao dio vlasti bila spremna da na osnovu potpisa predsjednika dvije zemlje da svoju saglasnost i ratificira sporazum o granicama, danas doživljava “revoluciju” u svojiim stavovima. To što se oni vraćaju u period od prije šest-sedam stoljeća njihov je problem. Zamislite da se mi vratimo u period vladavine kralja Tvrtka – kategoričan je Hadžić.

HDZ Hrvatske prikuplja jeftine političke poene

Hadžić je istakao da, ako u Hrvatskoj bude potrebna dvotrećinska saborska većina da se sporazum Izetbegović – Tuđman iz 1999. godine ratificira, to se neće moći provesti u djelo, jer je već sada jasno da je HDZ apsolutno protiv toga.

– Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks čak iskrivljuju istinu pričajući o kojekakvim zabludama. Taj sporazum je potpisan i on je ozbiljna baza za daljnje razgovore. HDZ Hrvatske sigurno će i dalje koristiti sva raspoloživa sredstva da ovo pitanje što više ispolitizira i tako prikupi jeftine političke poene – ističe Hadžić.

(VisokoIN/Avaz)