Damir Mašić: Za učenike devetih razreda važit će jedan udžbenik za jedan predmet

Na teritoriji gdje se nastava izvodi po nastavnom planu i programu Federacije BiH u ovoj školskoj godini za učenike devetih razreda osnovnih škola važit će jedan udžbenik za jedan predmet.

Radi se o udžbenicima koji su zadovoljili kriterije dva kruga recenzenata. Nakon što, budu otklonjene materijalne i sve druge greške koje su uočene u procesu recenziranja, dogovori cijena udžbenika, slijedi finalna upotrebna dozvola za udžbenike koja će biti izdana na period od tri godine.

Resorni federalni ministar Damir Mašić kazao je danas novinarima da objektivno taj proces može brzo biti završen, ali i da ti udžbenici mogu malo kasniti.

“Zamolit ćemo izdavačke kuće da ubrzaju proces što je do njih, a da to ne bude na uštrb kvaliteta. Moguće je da udžbenici malo kasne. Ali nije problem ako budu kasnili sedam do deset dana ako ćemo finalno dobiti nešto kvalitetno u šta smo potrošili dosta vremena”, kazao je ministar.

Pretpostavlja se da će u FBiH u ovoj školskoj godini oko 10.000 učenika pohađati deveti razred po nastavnom planu i programu Federacije BiH, a očekuje se da će povećanjem tiraža štampanja biti niža i cijena udžbenika.

Ministar Mašić ističe da su ti udžbenici odobreni i recenzirani po novom sistemu pravila i procedura.

“Prednost su kvalitetniji udžbenici, postupak recenziranja je unaprijeđen, a u taj proces od samog početka bila je uključena javnost što je vid transparentnosti u našem radu jer je to javno dobro i u interesu je kako Federacije tako i cijele države. Unaprijeđeni su kriteriji za recenzente, te se tačno zna ko čini recenzentski tim, a potrebne su bile i stručne kvalifikacije i uvjeti zahtjevniji nego ranijih godina”, kazao je ministar Mašić.

Kaže da se ovim sistemom povećava nivo odgovornosti svih sudionika u procesu, te da se tačno zna čija je šta odgovornost ukoliko se i kad se problem javi.

Proces utvrđivanja cijena udžbenika bit će urađen u suradnji s izdavačima, a slijedi i postupak uvođenja zaštitne markice odnosno naljepnice „koja bi trebalo da prepozna i sankcioniše sve ono što je eventualno bilo ilegalno na tržištu.“

Plan je da u naredne dvije godine taj proces bude kompletno zaokružen, te bi u svim razredima imali jedan udžbenik po predmetu na teritoriji gdje se nastava izvodi po nastavnom planu i programu Federacije BiH.

Nikakvu kontrola niti uvid Koordinacija ministara obrazovanja u FBiH nema na nastavni plan i program koji radi Zavod za školstvo iz Mostara „koji se kolokvijalno zove nastavni plan i program na hrvatskom jeziku i koji se u pojedinim kantonima djelomično ili potpuno koristi u nastavi“.

“Taj proces nije u okviru onog što mi radimo. Ovo nije plan i program na bosanskom jeziku. Ovo je nastavni plan i program Federacije BiH i odnosi se na kantone i škole koje ga implementiraju,” kazao je Mašić.

Istaknuo je napore na unaprjeđenju obrazaca po kojima se radi ocjenjivanje rukopisa udžbenika i daljoj edukaciji recenzenata i onih koji će se ubuduće baviti tim poslom.

U procesu unaprijeđenja udžbeničke politike, s Koordinacijom ministara ravnopravno su sudjelovali predstavnici sindikata koji su to danas ocijenili kao važan korak naprijed u uređivanja oblasti obrazovanja u FBiH.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su predstavnici nekih od izdavačkih kuća. Oni nisu u potpunosti zadovoljni ovim procesom.

Njihova glavna primjedba odnosi se na strukturu cijene koštanja udžbenika, te rokove koji su im postavljeni za otklanjanje grešaka, štampanje i distribuciju udžbenika.

(VisokoIN/Fena)