Danas identifikovano osam žrtava iz Tomašice

Danas je u Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu identifikovano osam posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Danas identifikovane žrtve su civili mlađe i srednje životne dobi, nastavila je Čengić, dodavši da će identifikacija biti nastavljena i u naredna dva dana. Na identifikaciju pozvani su preživjeli članovi porodica žrtava

“Ukupno bi trebalo biti identifikovano 15 žrtava, ali to ćemo znati tek kada se završi identifikacija. Preživjeli članovi porodica danas su identifikovali svoje najmilije, koji su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica iz koje je ekshumirano 435 žrtava”, istakla je Čengić.

Članovi porodica identifikaciju vrše prema ličnim predmetima koji su pronađeni kod žrtava.

“Pronađeni su brojni predmeti, kao što su lični dokumenti, nakit, i to će svakako biti predato porodicama. Kada će žrtve biti ukopane, to zavisi isključivo od samih porodica”, kazala je Čengić.

Proces identifikacije posmrtnih ostataka sa područja Prijedora i okoline počeo je 14. februara, kada su stigle i prve DNK analize.

Tužilaštvo BiH nastavlja da traga za informacijama o mikrolokacijama na području Prijedora i okoline, u kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka navodi se u saopštenju tužilaštva.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Hrvatska politika upravo je doživjela ogroman poraz u Evropskom parlamentu. Usvojena rezolucija o BiH

Visokoin.com

Instruktor iz Visokog optužen da je kandidatkinju htio uhvatiti za grudi: “Vožnja je bila dobra, žuriš li?”

VISOKOIN.COM

Crnogorci poručili Vučiću: Bježi kugo, sa ognjišta mila!

Visokoin.com

Pogledajte kako je evroparlamentarac Fred Matić slavio nakon što je izglasan njegov izvještaj

Visokoin.com

Apokalipsa u Češkoj: Najmanje troje mrtvih, stotine ranjenih, bez struje hiljade domaćinstava

Visokoin.com

Slovačka donira ili prodaje 160.000 doza ruske vakcine Sputnik V

Visokoin.com