Danas konsultacije Bevande i Lagumdžije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda održaće danas konsultacije sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom o novom sastavu Vijeća ministara BiH.

Konsultacije će biti održane u 13.00 časova, najavljeno je iz SDP-a BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH potvrdio je 12. januara imenovanje kandidata HDZ-a BiH Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara, čime je i zvanično stupio na tu dužnost.

Bevanda je nakon imenovanja rekao da bi konsultacije o sastavuVijeća ministara BiH trebalo da budu završene za sedmicu dana.

Prema dogovoru lidera SDP-a i SDA o raspodjeli ministarskih i zamjeničkih mjesta, mjesto ministra inostranih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripašće Lagumdžiji, dok će novi ministar transporta i komunikacija BiH biti potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.

Mjesta u Vijeća ministara BiH koja pripadaju SDP-u popuniće kadrovi bošnjačke nacionalnosti, s tim da će funkcija zamjenika ministra bezbjednosti pripasti Hrvatu iz SDP-a, a ta stranka će u Vijeća ministara delegirati i jednog predstavnika iz reda ostalih.

(VisokoIN/Srna)