Danas Međunarodni dan djevojčica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan djevojčica, koji su UN ustanovile 11. oktobra 2011. godine radi promocije prava djevojčica i izaziva sa kojima se suočavaju, prvenstveno sa prisilnim brakovima, nasiljem i nedostatkom pristupa obrazovanju.

“Godišnje 150 miliona djevojčica biva pogođeno seksualnim nasiljem, što je trostruko više od broja stanovnika Britanije. Nasilje je veoma važna tema i to je, trenutno, najteži oblik kršenja ljudskih prava”, rekao je zvaničnik humanitarne organizacije “Plen internešnel” Najdžel Čepmen.

Ova organizacija blisko sarađuje sa UNICEF-om u zastupanju prava djevojčica.

Čepmen je naglasio da godišnje 14 miliona djevojčica (40.000 dnevno) prisilno stupi u brak, dok im nasilje u školama, takođe onemogućava pristup obrazovanju.

“Na globalnom nivou, 65 miliona djevojčica ne pohađa nastavu, svakoj petoj djevojčici u adolescentskom dobu širom svijeta biva uskraćen pristup obrazovanju širom svijeta zbog siromaštva, diskriminacije i nasilja”, ističe se u saopštenju “Plen internešnela”.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.