DANAS PROTEST OPOZICIJE U BANJALUCI: Stop gušenju!

Predstavnici opozicionih stranka u Republici Srpskoj danas u Banjaluci organizuju protest protiv medijskog mraka i pokušaja gašenja medijskih sloboda u Republici Srpskoj te su pozivaju građane da im se pridruže u što većem broju.
Organizatori protesta su Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija srpske (SPS) te Nebojša Vukanović. Zvanično, protest počinje u 17:30

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović očekuje veliko prisustvo građana.

“Imamo mnogo toga da kažemo vlasti. Tražimo od Radio-televizije RS-a da ima jednak pristup kako prema ATV-u, tako i prema BN TV-u”

Šarović je rekao da je u pokušaju gašenja određenih medija, odnosno predajnika preko kojih se emituje njihov kanal, samo kontinuitet u nastojanju da se za opšte izbore 2022. godine stvori jedna sasvim drugačija medijska slika prilagođena vladajućoj strukturi.

Šarović je rekao da će u narednim danima od organizatora protesta biti izneseni jasni zahtjevi prema vlasti.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je jako je važno kroz mirne proteste iskazati stav.

“Želimo normalno, slobodno demokratsko društvo u kojima pravila vrijede za sve i da nema privilegovanih režimskih kasta koji mogu da rade šta i da se ne smije više dogoditi da bilo ko u RS gasi medije samo zato što im se ne sviđaju, da niko više ne smije da krade od naroda kroz raznorazne afere da otima narodni novac i da namješta novac svojim kumovima, svojim tajkunima. Jako je važno da kroz mirne proteste iskažemo svoj stav zajedno sa narodnom. U subotu je tačno 365 dana prije 2. oktobra 2022., datuma izbora, kada ćemo izabrati narodnu vlast i odnijeti veliku pobjedu,” rekao je Borenović.

Goran Selak, predsjednik SPS-a, istakao je da je ova stranka zauzela stavove o aktuelnim temama, a to su stop blokadi Banje Luke, stop gašenju medija, hitna istraga o aferi kiseonik, stop kupovini zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine i stop blokadi Banje Luke.

Potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić rekao je da će ova stranka podržati protest i pozvao institucije da ispoštuju zaključak Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se svim medijima omogući emitiranje zemaljskog signala nakon gašenja analognog signala.

Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red, istakao je da je krajnje vrijeme da narod reaguje na ponašanje moćnika, koji hoće na mučki način uništiti BN TV i ostaviti prostor za neku novu televiziju.

“Ne smijemo dozvoliti da ovo bude jedno totalitarno društvo i da budemo taoci jednog čovjeka koji je izgubio razum. Zato pozivam građane na mirne proteste i bez ijedne ružne riječi izrazimo svoje mišljenje. Dođimo 2. oktobra na ovaj protest i pošaljimo jasnu poruku otuđenim moćnicima: dosta je,” poručio je Vukanović.

Podsjetimo da je prvo Draško Stanivuković kao gradonačelnik Banjaluke najavio proteste u Banjaluci zbog neusvajanja rebalansa budžeta Banjaluke pa je onda poslanik Nebojša Vukanović najavio prošle nedjelje u obraćanju putem svojih mreža protest opozicije u Banjaluci 2. oktobra. Neposredan povod za protest je ukidanje frekvencija televiziji BN ali je najavljeno je da će se sa protesta poslati poruke o važnosti slobode medija te uputiti kritike vlasti u Republici Srpskoj.

Unesite komentar