Danas veliki skup ”Pravda za Davida”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Veliki skup ”Pravda za Davida” biće održan danas na Trgu Krajine u Banjaluci u 18 časova. Najavljen je i veliki skup ”Pravda za Dženana” u Sarajevu. Predstavnici grupe “Pravda za Davida” pozvali su građane na mirno i dostojanstveno okupljanje.

Grupa “Pravda za Davida” je, zbog ranijih manipulacija, saopštila da svi građani koji 5. oktobra budu na Trgu Krajine treba da budu savjest grupe i kontrolori reda i mira.

“Ukoliko se primijeti bilo koji pojedinac ili grupa koja na bilo koji način pokušava da unese nemir među okupljene građane, uključite svoje mobilne telefone, snimajte osobe koje to budu pokušale i napravite širok krug oko njih, dakle ogradite se od njih, kako bi bili uočljivi našim redarima i pripadnicima MUP-a koji će takođe biti prisutni na Trgu Krajine. Ne ulazite u bilo kakve verbalne ili bilo kakve druge sukobe s takvim osobama, već naprosto svojim ponašanjem pokažimo ko su ljudi, a ko neljudi”, stoji u saopštenju grupe “Pravda za Davida”.

Gradska uprava Grada Banjaluka juče nije izdala dozvolu BN TV za direktan prenos skupa PRAVDA ZA DAVIDA koji je planiran uživo da se emituje sa Trga Krajine. Odobrenje BN televiziji za zauzimanje javne površine na Trgu Krajine nije izdato bez ikakvog objašnjenja.

Trg Krajine je danas, navodno u potpunosti, zakupljen od strane Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što je poslužilo Gradskoj upravi Banjaluka kao izgovor da ne izda odobrenje za zauzimanje javne provršine RTV BN.

Vlast na sve načine pokušava da spriječi održavanje velikog skupa ’’Pravda za Davida’’. U medijima pod kontrolom vlasti u Republici Srpskoj pojavilo se više informacija o “posljednjim pripremama za obojenu revoluciju” . Pri tome se ne iznose konkretni dokazi tih tvrdnji. Opstrukcije dolaze iz vrha SNSD i MUP-a RS. Vrlo vješto plasiraju i priču da o organizovanom dolasku više desetina autobusa iz FBIH. Međutim, dokaza za to nema.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa kažu da su izvršili provjere na terenu i da nema istine u tim informacijama. Očigledno, vlast radi sve da spriječi okupljanje građana. Na to upućuje i izjava ministra Dragana Lukača, koji je rekao da još nije odlučeno hoće li okupljanje biti dozvoljeno.

’Na tom skupu je moguće da se pojave razne navijačke grupe i određena lica koja imaju problematičnu prošlost i spremna su da izazovu narušavanje javnog reda i mira’’, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Saznajemo da su predstavnici EU poručili vlastima RS da ni po koju cijenu ne smiju spriječiti mirne proteste građana, jer je to suprotno demokratskim principima. Uprkos tome, vlast posredstvom medija koje kontroliše ne odustaje od opstrukcije i brojnih spinova.

’’Neće poziciji pomoći te razne stvari oko kojih postoje razne spekulacije, a i razni dokazi na tu temu’’ – rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dokle je spremna vlast da ide svjedoči i činjenica da se u tv prilogu zajedno sa Miloradom Dodikom pojavio Dejan Kostić Dela koji je 2011. godine presuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva. Cilj je zastrašiti građane da ne dođu na zakazani protest.

’’Tako da ne čudi me zašto je vlast posegnula za ovim nekim metodama kako bi dodatno diskreditovali skup i proglasili izdajničkim. Svi znamo da se izbori održavaju u nedelju, a skup je dva dana prije toga. Vlast se boji od prisustva velikog broja građana koji bi podržali grupu Pravda za Davida i insistirala na rješavanju slučaja, vlast to vidi kao svoj poraz i upravo zbog toga pokušava da na sve moguće načine smanji broj ljudi koji će doći na skup i podržati’’, kaže politikolog Velizar Antić.

’’Ovo je Trg građana Banjaluke i trgovi služe za okupljanje. Prema tome niko ne može zabraniti građanima da se okupe. Kao i svih ovih 193 dana kao što smo se okupljali i sutra ćemo. Ono zbog čega smo se okupljali nije riješeno, ubice su na slobodi. Rekli smo koji je način da se građani uklone sa trga, a to je da se sazna istina i da se zločinci zatvore’’ – kaže za BN TV član grupe ’’Pravda za Davida’’ Danijela Ratešić.

Veliki skup na Trgu Krajine ipak će biti održan, uprkos zastrašivanju i pokušajima opstrukcije.

Skup “Pravda za Dženana” počinje u 18 časova na Trgu djece Sarajeva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su kazali da skup “Pravda za Dženana Memića” nije najavljen, a da će se u isto vrijeme održati dva predizborna politička skupa u Sarajevu i fudbalska utakmica Željezničar – Čelik.

Više vijesti